Ce rol joci în viața ta financiară?

Poate ai făcut deja primii pași pentru a fi mai sănătos/ sănătoasă financiar, însă nu mai știi cum să continui.

Sau poate situația ta financiară te nemulțumește, dar nu știi ce și cum să faci ca să-ți fie mai bine. Poate nici nu te gândești că ai putea să faci ceva. E dificil să ieși din rol și să renunți la modul obișnuit de a-ți gestiona banii, deja un automatism: nu știi exact cât câștigi în total, cât cheltui și nici pe ce îi cheltui. 

Unii oamenii consideră că nu stă în puterea lor să schimbe ceva și de aceea tind să nu își asume răspunderea pentru situația lor, iar tot ce se întâmplă este mereu din vina altora, fie că e vorba de membrii familiei, instituții ale statului sau companii. Când vine vorba despre bani, ei pot rămâne captivi într-o pânză de credințe de tipul: „Oricum nu voi avea niciodată suficienți bani”, „Eu nu am noroc cu banii, parcă fug de mine”, „Doar cei necinstiți sunt bogați”, care le împiedică procesul schimbării. Deși nu poți controla absolut tot ce ți se întâmplă, de multe ori poți totuși să acționezi pentru a-ți fi mai bine.

Dacă te simți blocat(ă) în plan financiar, schimbă perspectiva, iar acest lucru te va ajuta să găsești soluții ca să ieși din impas.

Azi îți propunem să-ți privești viața financiară ca și cum ai pune în scenă o piesă de teatru, unde poți juca, pe rând, roluri diferite:

Scenarist

În plan financiar, scenariul îl reprezintă ceea ce știi despre bani și de credințele pe care le ai despre ei, conștient(ă) sau nu. 

  • Ce sunt pentru tine banii? 
  • Cum te raportezi la ei? 
  • Ce scenariu ai despre prosperitate și bunăstare? 
  • Cum arată pentru tine, financiar vorbind, o viață împlinită? 
  • Ai un locus de control extern sau intern?

Dacă scenariul piesei este o mentalitate pozitivă, constructivă despre bani și prosperitate, ai o bază bună pe care să construiești mai departe, pe scena vieții. Din rolul de scenarist financiar, asigură-te că ai credințe sănătoase și constructive despre bani, alături de o viziune și obiective clare. 

Regizor

Conduci desfășurarea piesei și te asiguri că scenariul este adaptat și aplicat corespunzător. Ca să-ți atingi obiectivele, ai nevoie de un plan realist, bine stabilit. Din când în când, mai trebuie ajustat în funcție de schimbările din viața ta. 

  • Cât anume să economisești? 
  • Cum poți să-ți crești veniturile? 
  • Unde poți reduce din cheltuieli? 
  • Cum se refinanțează o datorie?

Ca regizor al banilor tăi, adaptează-ți planurile financiare ținând cont de cum evoluează lucrurile. O piesă poate fi pusă în scenă în nenumărate moduri; de tine depinde să-l găsești pe cel mai potrivit pentru a ca piesa finanțelor tale personale să strălucească.

Operator de lumini

Ai curaj și fă lumină în viața ta financiară: vezi unde te afli și unde vrei să ajungi. Pune lumina pe probleme, dar cu scopul de a găsi soluții. Dacă ții scena mereu în întuneric, te poți lovi de obiecte sau nu mai știi unde te afli și unde e publicul. 

Sesiunile de coaching financiar Banometru te pot ajuta să îndrepți reflectoarele spre unde e nevoie pentru a descoperi rezolvări la provocările cu banii.

Scenograf

Mediul din jur contează. Tu cum îți pregătești scena pentru a avea o viață mai echilibrată financiar? Ce recuzită poți folosi ca să-ți formezi comportamentele financiare sănătoase? 

De exemplu, poți să-ți automatizezi economiile, să-ți stabilești o zi pe lună dedicată gestionării banilor, să te înconjori de oameni care te inspiră, să te implici într-o comunitate pasionată de dezvoltare personală, să urmezi cursurile Banometru de educație financiară etc.

Ca scenograf al finanțelor tale, asigură-ți un cadru sănătos, productiv prin acțiuni și obiceiuri mici, dar care îți mențin motivația pe termen lung.

Actor

Fii prezent(ă) în viața ta financiară, ia decizii în cunoștință de cauză și asumă-ți răspunderea pentru ele. În fiecare moment, alegerea e a ta: să economisești pentru fondul de urgență în loc să cheltui banii pe ceva de care nu ai nevoie; să înveți ceva nou ca să-ți crești veniturile în loc să rămâi cu nemulțumirea că nu câștigi suficient. Pune-ți amprenta personală asupra rolului, fă-ți partea ta cu responsabilitate și acționează unde stă în puterea ta să schimbi ceva. 

Spectator

La prima vedere, pare că nu e de dorit să fii un subiect pasiv, în afara scenei. Nu e, într-un fel, un rol de victimă? Într-adevăr, dacă te blochezi în acest rol, există riscul să simți că viața ta financiară este regizată de alții și că nu ai niciun control asupra ei. Pe de altă parte, postura de spectator te ajută să privești piesa cu detașare și să ai o vedere de ansamblu asupra a ce se întâmplă pe scenă. În acest fel poți vedea detalii care altfel ți-ar fi scăpat. Folosește ocazional perspectiva de spectator, însă nu uita că ai la dispoziție și celelalte roluri.

Misiunea noastră, a Banometru, este tocmai de a-i susține pe oameni să fie autonomi, să ia decizii conștiente și informate în plan financiar și să-și asume răspunderea pentru ele, ieșind din blocajul rolului de victimă.

Te încurajăm să te joci cu toate aceste perspective, pe rând, ca să-ți regizezi cu mai multă ușurință viața financiară, să o trăiești cu bucurie și să faci din ea un succes.

Tu în care dintre aceste roluri – scenarist, regizor, operator de lumini, scenograf, actor, spectator - te regăsești cel mai des în viața ta financiară?



img
img

Abonează-te la newsletter-ul comunității Banometru și ai acces la informații și resurse utile, care îți îmbogățesc percepția despre bani și te ajută în viața de zi cu zi.

Introdu mai jos adresa ta de e-mail pe care o vom prelucra conform detaliilor de aici.