Ce te împiedică să economisești? Uite cum poți depăși obstacolele psihologice!

Din ce să economisesc?!”, „Eu nu pot să economisesc, banii mi se scurg printre degete”, „Vreau să mă bucur de viață, nu sunt zgârcit(ă)”. Sunt doar câteva dintre reacțiile oamenilor când vine vorba despre a pune bani deoparte.

Adesea, economisirea este asociată cu zgârcenia sau văzută ca o renunțare la a te bucura de viață ACUM. Pentru unii oameni, se simte ca o pierdere pe moment. La Banometru considerăm că economisirea este un câștig pe termen lung, așa că te încurajăm să-ți formezi acest obicei și te susținem în deprinderea sa.

Dar cum poți depăși barierele psihologice pentru a reuși să economisești cu bucurie, fără să simți că te limitezi?

În continuare împărtășim cu tine câteva dintre ideile și recomandările desprinse din întâlnirea LIVE “Care sunt piedicile psihologice în economisire?”, unde Oana Mitruț a avut-o ca invitată pe Roxana Badea, absolventă a programului și membră a comunității Banometru.

Roxana este psiholog clinician specialist, consilier și psihoterapeut în formare în Consiliere și Psihoterapii Scurte Colaborative cu experiență în lucrul cu stresul, anxietatea și trauma; mai mult, facilitează workshopuri online cu diverse tematici din domeniul psihologiei, iar de curând a lansat www.mindEar.ro, o platformă de meditații audio ghidate în limba română. În prezent predă cursuri de psihologie (nivel licență și master) în cadrul unei universități private din Salonic – City College University of York Europe Campus, iar în 2023 a primit titlul de Honorary Lecturer. 

Teama de a rata distracția

Unul dintre obstacolele psihologice în calea economisirii este FOMO (Fear of missing out), adică teama de a rata oportunități, de a nu lua parte la anumite activități sau a rămâne în urmă față de ceilalți. Astfel, preferăm să cheltuim impulsiv, pe principiul “Trăiește clipa!” în loc să ne gândim (și) la economisire. FOMO creează anxietate și stres, producând efecte precum:

  • Impulsivitatea. “Vreau acum!” (indiferent de consecințe, chiar dacă nu am un plan). Un mod sănătos de a răspunde impulsivității este amânarea. Amânarea recompensei e ca un mușchi care se poate antrena, luând în calcul și efectele pe termen lung.
  • Comparația socială, mai ales în mediul digital. Avem tendința să credem că realitatea celorlalți e mai frumoasă pentru că fiecare arată în social media părțile bune ale propriei vieți. Ajungem să ne dorim și noi aceleași experiențe, deși nu avem garanția că vom obține același sentiment de împlinire sau bucurie. Întreabă-te: “Cum stau cu această comparație cu ceilalți și în alte domenii ale vieții mele, pe lângă cel financiar?
  • Datorii și cheltuieli nejustificate, care nu sunt necesare. Acestea duc la instabilitate financiară, care pe termen lung ne poate afecta negativ viața, pe toate planurile. Efectele financiare nu există separat de ce se întâmplă în interiorul nostru, la nivel mental sau identitar. 
Bani albi pentru... lebede negre

“Lebăda neagră” este un concept care definește evenimente ce au loc foarte rar și sunt destul de greu de anticipat, dar provoacă efecte puternice (de ex. pandemia). Când gândim pe termen lung suntem mai pregătiți de aceste evenimente neașteptate. În context financiar e important să gestionăm riscurile și să ne pregătim pentru incertitudine, pentru situații imprevizibile de tot felul (de ex: urgențe medicale, se strică frigiderul sau mașina de spălat).

E esențial să ne creăm o plasă de siguranță financiară (adică economii) special pentru “lebedele negre”, dar și pentru cheltuielile sezoniere, destul de previzibile, cum sunt renovarea locuinței sau participarea la festivaluri și concerte pe timp de vară. 

Planifică-ți impulsivitatea

Chiar dacă decizi să faci o planificare a banilor (adică un buget), impulsivitatea poate exista în continuare. Totuși, în acest caz este ținută în niște limite și știi până unde te poți întinde cu ea. Aici intervine personalizarea bugetului în funcție de stilul de viață și de cum ești tu. Dacă ești o persoană spontană și vrei să te răsfeți cu diferite lucruri fără să stai pe gânduri, nu uita să prinzi în buget aceste cheltuieli de impuls, de „joacă”. Vei continua să te bucuri de micile plăceri de moment, dar fără să-ți afectezi echilibrul financiar.

2 strategii ca să-ți antrenezi amânarea gratificării

De când  social media, ne-am obișnuit să vrem și să avem totul ACUM. În mediul online e atât de ușor să ai ceea ce-ți dorești, doar din câteva click-uri, încât transpunem acest mecanism și în viața reală, unde lucrurile stau puțin diferit. Cheltuim cu gândul de a fi plăcuți de ceilalți, de a ne alina nemulțumirile sau plictiseala, dar procedând astfel nu tratăm cauza, ci doar “amorțim” temporar simptomele.

Amânarea gratificării (recompensării) este o abordare folositoare când ai tendința să acționezi din impuls și să-ți cumperi al zecelea tricou verde sau încă un parfum, deși ai unele nedesfăcute. Vestea bună este că poți să exersezi amânarea recompensării. Iată ce exerciții ne propune Roxana:

  1. Întreabă-te ce relație ai avut cu amânarea când erai mic(ă). Cum obțineai lucruri, ca de exemplu o jucărie sau o înghețată? Cât de repede ți se oferea ceea ce doreai? Cât trebuia să aștepți? Dacă obțineai greu ce-ți doreai, ce provocări întâmpinai? Erau condiționate de ceva anume? 
  2. Stai la o negociere cu tine. Când vrei să cumperi ceva, amână un pic și gândește-te: Am nevoie cu adevărat de acest lucru acum? Îmi aduce satisfacție și pe termen lung? Ce o să schimbe pentru mine? E chiar important? E un moment potrivit? Poate ai alte priorități financiare acum. Important în acest proces este că îți lași spațiu de mișcare, că ai o atitudine flexibilă, în loc să-ți spui un NU categoric sau să te cerți pentru că îți dorești un anumit lucru.

Nu uita că deciziile și perspectivele tale de acum vor avea impact în viața ta din viitor. Poți să schimbi viitorul prin acțiunile pe care le faci în prezent, ceea ce înseamnă că îți iei puterea înapoi, schimbându-ți obișnuințele și reflexele nefavorabile cu unele echilibrate, mai folositoare. 

Când te antrenezi să amâni recompensa și reușești să economisești, în loc să faci o cheltuială impulsivă, îți crești și încrederea în propriile forțe, credința că te poți baza pe tine când îți stabilești anumite obiective.

Ce se întâmplă vara cu economisitul?

Vara suntem mai relaxați, este un sezon pe care îl asociem cu vacanțele și ne petrecem mai mult timp pe afară. Iar dacă suntem relaxați, ne relaxăm și când vine vorba de bani. 

Promoțiile de vară sunt extrem de atrăgătoare, indiferent că vorbim de haine, televizoare, cosmetice sau călătorii.

Presiunea socială își spune cuvântul mai ales acum, pentru că vezi pe social media în ce locuri exotice merg oamenii sau auzi de la prieteni povești despre concediile lor de vis. 

Aceste contexte te pot ispiti să iei decizii nu neapărat avantajoase pe termen lung, ca de exemplu să „ataci” fondul de urgență pentru a merge în vacanță sau chiar să faci un credit. Într-o astfel de situație îți poți pune sănătatea în pericol, de exemplu dacă apare o problemă medicală și nu ai banii disponibili. Poate va trebui să muncești în plus ca să acoperi gaura din buget, iar asta va pune presiune pe sănătatea și pe timpul tău, creând un efect de domino. 

Ponturi pentru a economisi mai ușor
  • Pauză. Când vrei să cumperi ceva, spune STOP și fă un pas în spate. Ia o pauză pentru a crea un spațiu de negociere, cu o componentă obiectivă, rațională, ca să iei o decizie favorabilă și pe termen lung, nu doar să-ți satisfaci o poftă sau o nemulțumire de moment. 
  • Planificare financiară. Un buget te poate ajuta să-ți urmărești obiectivele financiare, să evaluezi progresul și să ajustezi, acolo unde e cazul. E important și să-ți stabilești și mini-obiective intermediare, pe termen mai scurt, ca să rămâi motivat(ă). 
  • Prioritizare. Pe ce obiective te concentrezi acum? Dacă ai decis că este foarte important să rambursezi anticipat un credit, să-ți renovezi casa ori să-ți creezi fondul de siguranță, poate e mai bine să amâni vacanța pentru toamnă.
  • Gândire pe termen lung. Banii înseamnă viața ta lucrătoare. Câte ore te costă un anumit produs sau serviciu? Merită viața ta la schimb? Urmărește video #1 din cursul online Banometru ca să vezi cum poți calcula cât valorează o oră din viața ta (trebuie să fii logat în cont ca să ai acces la video. Dacă nu ai cont, fă-ți unul gratuit aici).
  • Găsirea unor parteneri de finanțe. Găsește o persoană care te poate susține și fă-o martor  la o schimbare de comportament, analizând periodic progresul tău alături de ea. Te așteptăm în Comunitatea Banometru cu peste 9000 de oameni ambițioși și prietenoși, unde poți găsi pe cineva cu care să faci echipă pentru a-ți atinge obiectivele financiare mai ușor.
  • Reflecție, pregătire și acțiune. Tu ce obstacole concrete ai în a economisi? Scrie pe o foaie de hârtie ce sabotori te împiedică să economisești și găsește soluții/ alternative ca să îi depășești. De exemplu, nu poți rezista reducerilor la magazinul online preferat și cheltui mereu prea mult pe lucruri de care nu ai nevoie, în loc să pui banii deoparte. Ca soluții, ai putea să te dezabonezi de la newsletterele lor, să nu îi mai urmărești pe social media și/sau să îți pui produsele preferate în coș, dar să aștepți câteva zile până să finalizezi comanda. Pune în aplicare planul când te confrunți cu tentația cheltuielilor care te împiedică să economisești!

Adesea, suntem mai fericiți în procesul de obținere al unui lucru, decât atunci când l-am obținut. Planificarea ne oferă deci o satisfacție de moment, dar și ceva către care să tindem pe termen lung, ținându-ne motivați și încrezători.

Vezi aici înregistrarea LIVE-ului cu Roxana Badea, iar pentru a-ți fi mai ușor să pui bani deoparte îți recomandăm calculatoarele de economisire de pe platforma Banometru și sesiunile gratuite de coaching financiar, prin care primești îndrumare personalizată de la un specialist independent. Te așteptăm!



img
img

Abonează-te la newsletter-ul comunității Banometru și ai acces la informații și resurse utile, care îți îmbogățesc percepția despre bani și te ajută în viața de zi cu zi.

Introdu mai jos adresa ta de e-mail pe care o vom prelucra conform detaliilor de aici.