Cum să-ți cumperi și să-ți întreții hainele ca să economisești

Am văzut, mi-a plăcut, am cumpărat!”

Ți s-a întâmplat să spui sau să gândești așa când vine vorba de haine?

Uneori, cumpărarea hainelor aduce mai multă bucurie decât purtarea în sine. În timp, hainele rămân “sechestrate” în dulap, iar starea de euforie dată de cumpărarea lor se evaporă, lăsând locul acelorași sentimente de nemulțumire, plictiseală sau neîncredere. 

Acest proces, adesea impulsiv, te face apoi să-ți pară rău că ai cheltuit banii. Sau poate preferi să nu te gândești la ce ai făcut și cu prima ocazie apelezi iar la cardul de cumpărături fără să eziți. 

Mai există desigur și varianta în care alegi să acorzi mai multă grijă modului în care cumperi și întreții hainele, astfel încât să-ți aducă bucurie, încredere, confort, dar fără să-ți sperie contul bancar. Ba chiar să poți face economii bune.

Indiferent de situația în care te găsești, iată câteva ponturi care să te ajute să ai o garderobă potrivită fără să cheltui excesiv sau chiar să te îndatorezi. 
    1. Păstrează-ți hainele în ordine. Pe cât posibil, grupează-le pe categorii, în funcție de anotimp și/ sau unde le porți (haine sport, costume de baie și accesorii de plajă, îmbrăcăminte pentru munte, haine de nuntă etc.). În acest fel vei ști ce ai în garderobă și îți va fi mai ușor să găsești hainele de care ai nevoie sau să vezi dacă e cazul să le (re)înnoiești.
    2. Fă periodic ordine în șifonier și donează sau vinde ce nu mai porți. În caz contrar, s-ar putea să vezi un dulap plin cu haine care nu îți vin sau nu îți plac și de aici expresia “Nu am ce purta!”, care te ține în ciclul cheltuitului inutil.
    3. Înainte să mergi la cumpărături, aruncă o privire în dulap. Vezi ce culori, materiale și stiluri predomină, ca să poți cumpăra o haină sau un accesoriu ușor de integrat în ce ai deja. Și adaugă întrebarea „chiar am nevoie sau doar îmi doresc articolul respectiv?”
    4. Verifică posibilitatea de a combina hainele în mai multe variante. De exemplu, când îți cumperi un tricou, gândește-te dacă ai la ce să-l asortezi, dacă se potrivește la mai mulți pantaloni/ fuste. Dacă din toată garderoba ta merge cu o singură pereche de pantaloni, poate e bine să te orientezi spre un model mai versatil.
    5. Alocă-ți în buget o sumă lunară pentru haine și încălțăminte și nu o depăși. Dacă știi despre tine că-ți place să dai banii pe haine, dar nu ai acest aspect prins în buget, iată aici câteva modele care te pot ajuta să te organizezi mai bine cu banii.
    6. Ține o listă cu haine și accesorii pe care ți le dorești. Când vrei să cumperi ceva, oprește-te și întreabă-te dacă ai nevoie cu adevărat (e pe listă) și ai buget pentru asta. Eventual, pune în coșul de cumpărături haina respectivă și revino asupra deciziei de achiziție în câteva zile. „Dar dacă nu mai e la reducere sau, mai grav, nu o mai găsesc?” se întreabă cu îngrijorare multe persoane. În acest caz, viața ta ar fi afectată negativ pe termen scurt și/ sau lung? Peste 1, 5 sau 10 ani îți vei aminti că ai “ratat” ocazia de a cumpăra un tricou oarecare? :) Un alt beneficiu al listei este că dacă primești întrebarea „Ce-ți dorești de ziua ta?” poți răspunde cu ceva ce chiar îți dorești și vei purta.
    7. Citește eticheta și vezi din ce materiale și unde este realizat produsul și care sunt instrucțiunile de îngrijire. Cât de ușor de spală, se calcă și se întreține haina respectivă? Dacă materialul este unul foarte pretențios și trebuie să o duci la curățătorie pentru fiecare spălare, vei avea costuri suplimentare.  
    8. Calculează prețul per purtare al hainelor pe care le cumperi. Pe scurt, iată formula de calcul: Adună prețul de achiziție al produsului + prețul cu eventualele ajustări la croitorie + prețul pentru curățat și împarte suma totală la numărul estimat de purtări. De exemplu, cumperi o rochie de ocazie cu 300 lei, la care se adaugă 100 lei pentru scurtare la croitorie și 60 lei pentru curățare profesională după fiecare purtare. Estimezi că o vei purta de 5 ori. În acest caz, prețul per purtare este (300 lei + 100 lei + 60 lei x 5) : 5 = 140 lei.  Detalii și explicații găsești în înregistrarea LIVE-ului Ponturi pentru un buget de haine sustenabil, în care am discutat cu Ana Stoica, antreprenoare și curator textil, despre ce este costul/ uzură și cum îl calculezi, ce greșeli să eviți când cumperi haine și cum micșorezi costul/ purtare.
    9. Respectă instrucțiunile de spălare și întreținere de pe eticheta hainelor. Un pont ca să prelungești durata de viață a hainelor este să le speli la temperatură scăzută și nu după fiecare purtare, dacă nu sunt murdare.
    10. Alege haine de calitate, din materiale rezistente și confortabile, mai ales dacă știi că le vei purta des. Poate e mai bine să ai 4 pantaloni care îți plac și te avantajează, decât 10 pe care eviți să-i porți pentru că nu sunt de calitate și nu ți se potrivesc.
    11. Dacă ai cumpărat online ceva ce nu-ți vine sau nu ți se potrivește ca stil, returnează-l cât de curând. Există și posibilitatea de a vinde ulterior piesa vestimentară respectivă, dar acest lucru cere mai mult timp și efort (fotografiat, postat anunț, trimis colet sau întâlnire cu persoana respectivă), fără să ai garanția că cineva ți-o va cumpăra.
    12. Dezabonează-te de la newsletterele magazinelor de haine și accesorii, ca să elimini “ispitele”. 
    13. Fă cumpărături la final de sezon, când sunt reduceri mai mari. Nu uita însă că atunci când cumperi cu 70 de lei ceva ce era la 100 lei, dar nu folosești haina respectivă, nu economisești 30 de lei, ci irosești 70 de lei. Același principiu se aplică și cumpărăturilor inutile :)
    14. Ia în calcul magazinele second hand. S-ar putea să găsești haine în stare foarte bună, iar în acest fel nu doar că economisești, dar protejezi și mediul. 
    15. Dacă ți se pare că faci prea multe cumpărături la impuls, încearcă o provocare: propune-ți să nu mai cumperi deloc haine pentru 3-6 luni. Citește aici cum a fost experiența pentru colega noastră Andra. 
    16. Fă schimb cu prietenele/ prietenii sau împrumută hainele de ocazie în loc să le cumperi, dacă ai posibilitatea. 

În loc să cheltui banii inutil pe haine care doar vor ocupa loc în dulap, te încurajăm să faci cumpărături conștiente, pornind de la personalitatea ta și stilul de viață. Înainte să-ți cumperi haine, credem că e important să-ți cunoști prioritățile, ca să faci cele mai bune alegeri pentru tine și bugetul tău, aplicând strategiile de economisire potrivite ție.

Tu ce idei aplici pentru a economisi cu hainele?

Hai în Comunitatea Banometru să discutăm mai multe despre cheltuieli cu cap, economii, bugete și cum să ne descurcăm mai bine cu banii!



img
img

Abonează-te la newsletter-ul comunității Banometru și ai acces la informații și resurse utile, care îți îmbogățesc percepția despre bani și te ajută în viața de zi cu zi.

Introdu mai jos adresa ta de e-mail pe care o vom prelucra conform detaliilor de aici.