Ce trebuie să știi dacă vrei să îți cumperi o locuință prin programul Noua Casă

“Acasă” reprezintă ceva diferit pentru fiecare dintre noi. Ne simțim acasă în funcție de niște criterii pe care, uneori, cei din jur nu le înțeleg. Este și normal să se întâmple așa pentru că avem experiențe de viață diferite, în continuă schimbare și la care ceilalți nu au acces.

A locui într-o casă care ne aparține este un vis pentru mulți dintre noi. Ne creăm o idee despre acasă atât pe baza felului în care am fost crescuți când eram copii, cât și din filmele pe care le-am văzut, revistele pe care le-am citit și alte case pe care le-am vizitat. Pe măsură ce ne maturizăm, ideea de “acasă” se ajustează în funcție de realitatea din jur – orașul în care trăim, resursele pe care le avem și felul în care arată viața noastră privată (trai pe cont propriu, în doi, cu copii sau fără).

A-ți găsi o casă potrivită în care să locuiești și care să devină “acasă” poate dura ani întregi. Este nevoie să descoperi ce nevoi ai, să îți crești veniturile în mod activ printr-o disciplină financiară constantă, să faci rost de resursele necesare pentru achiziție și să te documentezi corespunzător cu privire la procedurile administrative. O decizie bună de achiziție se bazează pe buna cunoaștere a situație tale financiare, pe optimizarea bugetului lunar sau anual și pe integrarea costurilor cu locuința într-un mod organic în viața ta. Cel mai adesea, această investiție financiară vine și cu nevoia de realizare a unui plan consistent de gestionare a banilor și de economisire lunară.

Noua Casă este o opțiune prin care îți poți cumpăra un imobil prin intermediul unui credit ipotecar garantat de stat. În continuare, poți citi despre avantajele programului Nouă Casă și condițiile de acordare ale acestuia.

Ce este Nouă Casă

Noua Casă este un program guvernamental care încurajează achiziția de locuințe prin credite ipotecare acordate prin intermediul băncilor partenere și garantate de stat. Principalele avantaje ale unui credit ipotecar prin programul Noua Casă includ avansul minim avantajos (5% din valoarea totală a locuinței pentru anumite tipuri de locuință) și dobânzile mai mici.

Cum funcționează programul

Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici și Mijlocii (FNGCIMM) acordă băncilor partenere o garanție de până la 60% pentru a oferi consumatorilor credite cu dobânzi mai mici.

Poți aplica pentru un credit ipotecar prin programul Noua Casă prin intermediul băncii, care va trimite dosarul tău spre analiză către FNGCIMM. Dosarul va fi apoi evaluat de către instituție și trimis înapoi către bancă prin intermediul unei aplicații web cu status aprobat sau respins.

Dacă dosarul este respins, ai posibilitatea de a face corecturile recomandate de FNGCIMM. De cele mai multe ori, respingerea dosarului nu este un motiv de îngrijorare, ci are la bază fie lipsa unor documente, fie ilizibailitatea acestora. 

După ce banca trimite dosarul spre aprobare la FNGCIMM, poți verifica stadiul solicitării tale pe site-ul instituției: https://www.fngcimm.ro/informații-solicitări-garanții-prima-casă.

Criteriile pentru a obține un credit prin Nouă Casă

Există câteva reguli pentru a fi eligibil.

  1. Să nu deții o locuință cu o suprafață mai mare de 50 mp

  2. Să nu fii deja beneficiar al programului Noua Casă

  3. În cazul în care ești căsătorit sau căsătorită, soția sau soțul nu pot deține un imobil achiziționat prin Nouă Casă

Ce avans îți trebuie și ce fel de locuințe îți poți achiziționa

  • 5% pentru locuințele noi sau vechi cu o valoare maximă de 70.000 de euro

  • 15% pentru locuințele noi de până la 140.000 de euro

Cum accesezi un credit ipotecar prin programul Noua Casă

Procesul de achiziție a unei locuințe prin programul Noua Casă începe cu mai mult timp înainte de a merge la bancă pentru întocmirea dosarului. Întâi de toate, ce nevoi îți va satisface noua casă? Ai nevoie de mai mult spațiu și pentru ce anume? De exemplu, dacă vei avea nevoie de o cameră separată pentru birou, devine clar că apartamentul trebuie să aibă minim două camere. Apoi, ce presupune munca ta? Este muncă de birou sau presupune amenajarea specială pentru servicii de psihoterapie sau atelier artistic? Aceste informații vor fi utile pentru a stabili ce suprafață va avea camera dedicată muncii  în cadrul noii tale locuințe.

O altă componentă importantă este reprezentată de relațiile intime. Locuința te va adăposti doar pe tine sau o vei împărți cu încă o persoană? Dacă ești într-o relație de cuplu, a avut loc discuția despre un copil? Toate acestea sunt importante pentru a stabili în prealabil numărul de camere și suprafața pe care o va avea apartamentul sau casa.

În funcție de nevoile identificate anterior, poți începe să vizionezi câteva case sau apartamente  pe website-urile de imobiliare, de unde poți folosi filtre avansate de căutare și selecție. Astfel, vei reuși să faci o estimare a costului imobilului, a valorii împrumutului și a avansului pe care e nevoie să îl depui. Pentru a intra în și mai multe detalii legate de valoarea ratei lunare, poți folosi calculatorul de credite ipotecare de pe website-ul Banometru pentru a face mai multe simulări.

După ce ai stabilit clar care sunt nevoile și ce preț va fi nevoie să plătești pentru imobil, urmează etapa de planificare financiară. Un prim pas foarte important este să analizezi situația ta financiară din prezent. În primul rând, este nevoie să știi exact care sunt costurile cu locuirea din prezent. Plătești chirie? O plătești doar tu sau o împarți cu cineva? Locuiești împreună cu cineva și nu contribui în niciun fel la chirie sau rată? Răspunsul clar la aceste întrebări îți va oferi informații esențiale legate de costurile pe care le vei putea susține în mod realist în viitor pentru achiziția casei, mai exact, pentru achitarea lunară a ratei.

În cazul în care nu ai cheltuieli cu locuința, fă-ți bugetul personal pentru a afla în ce sumă te poți încadra astfel încât noile cheltuieli să nu îți afecteze stilul de viață într-un mod major. Dacă ai anumite cheltuieli cu locuirea, bugetul personal îți va arăta în ce măsură poți crește sau scădea valoarea acestora în viitor. De exemplu, dacă în prezent închiriezi un imobil pentru a-ți asigura adăpost, este foarte important ca rata pe care o vei avea la creditul ipotecar să fie cel puțin egală sau mai mică decât costurile cu chiria de acum.

  1. Alege-ți locuința – înainte de orice, trebuie să iei o decizie cu privire la locuință și să semnezi cu proprietarul acesteia un pre-contract.

  2. Asigură-te că ai avansul necesar – în funcție de valoarea imobilului, valoarea avansului va fi de 5% sau de 15%

  3. Alege banca cu care vei lucra – în cazul în care băncile partenere încă mai au fonduri, îți vor solicita să completezi documentele necesare întocmirii dosarului de aplicare pentru un credit. Ulterior, banca va transmite lui FNGCIMM dosarul tău.

Există vreo limită de vârstă?

Nu există limită de vârstă pentru acordarea unui credit ipotecar prin Noua Casă, însă trebuie să te asiguri că îndeplinești toate condițiile de eligibilitate ale programului.

Până când mai pot aplica pentru un credit ipotecar prin programul Noua Casă

La jumătatea lunii iunie, doar jumătate din fondurile alocate programului mai erau disponibile. În luna august, conform Digi24, fondurile au fost epuizate, dar vestea bună este că există mari șanse ca programul să se reia în 2022. Dacă îți dorești să verifici dacă mai există fonduri disponibile, poți verifica site-urile băncilor partenere, la secțiunea Credite.

Dacă mai ai curiozități și neclarități, poți citi în detaliu Ghidul Complet Nouă Casă pentru anul 2021.

Așadar, achiziția unui imobil este, pe de-o parte, un proces de autocunoaștere și reflecție cu privire la viitor, dar și un mod prin care îți asumi acest viitor. Când începi să îți pui în aplicare viziunea, te poți lovi de obstacole legate fie de lipsa de informații, fie de resursele financiare necesare sau chiar emoționale. Dar primul pas deja l-ai făcut citind acest articol. Dacă ai nevoie de susținere din partea unui coach financiar pentru a-ți crea planul de acțiune, dar și pentru sprijin moral în demersul tău curajos, înscrie-te în programul de educație financiară Banometru.

Sursa foto: Unsplash



img
img

Abonează-te la newsletter-ul comunității Banometru și ai acces la informații și resurse utile, care îți îmbogățesc percepția despre bani și te ajută în viața de zi cu zi.

Introdu mai jos adresa ta de e-mail pe care o vom prelucra conform detaliilor de aici.