Cum faci ca investiția în dezvoltarea ta să nu fie doar o cheltuială?

Ai participat la tot felul de cursuri, ai dat teste și ai primit diplome sau atestate. Și acum... ce urmează?

La Banometru spunem adesea că investiția cea mai bună și sigură este cea în propria persoană, în educație. Mai exact, să înveți mereu lucruri noi, să-ți dezvolți abilități folositoare și să te adaptezi astfel mai ușor la această lume în schimbare. 

Dacă ești interesat(ă) de dezvoltarea ta personală și profesională, te felicităm! Participarea activă la cursuri, ateliere, programe de formare și alte experiențe de învățare este o variantă excelentă de a-ți îmbogăți viața - din toate punctele de vedere. 

Însă dacă te înscrii la un curs și plătești o taxă de participare, nu se consideră aceasta o cheltuială? Sau este vorba despre o investiție? Răspunsul este... depinde.

Există o diferență între cheltui bani pe educație și a investi bani în educație. Simplu spus, diferența constă în impactul pe care cursurile făcute îl au asupra vieții tale financiare:

  • Dacă nu folosești nimic din ce ai învățat la un curs, ai făcut doar o cheltuială. E ca și cum ți-ai cumpărat un tricou pe care nu-l porți niciodată. Chiar dacă ai urmat un curs gratuit, există oricum o cheltuială: de timp, care e o resursă foarte valoroasă, mai ales în zilele noastre.
  • În schimb, dacă ai reușit să-ți crești salariul, să obții un loc de muncă mai bun sau să faci venituri suplimentare, atunci ai făcut o investiție de succes în educația ta, prin timpul și banii alocați în acea direcție.

Investiția în educație nu oferă un randament garantat imediat. Dobândești niște cunoștințe sau o calificare, însă ele nu te ajută să-ți crești veniturile automat. E nevoie să-ți antrenezi răbdarea și consecvența pentru a obține rezultate (adică venituri). De cele mai multe ori, trebuie să aplici și să exersezi ce ai învățat, să-ți dai timp să fructifici abilitățile sau cunoștințele dobândite. De exemplu, urmând un curs de grafică pe calculator, nu vei deveni peste noapte un designer profesionist, ci va fi nevoie să-ți formezi mâna și să evoluezi treptat. Ia în calcul și acest interval de timp când îți propui să mergi la un curs ca să îți crești veniturile.

La fel ca în cazul investițiilor financiare de tipul acțiunilor la bursă, și investiția în educație este una pe termen lung. Ea presupune asumarea unui risc și investirea încrederii că o anumită formare te va ajuta la un moment dat să-ți crești veniturile sau să ai perspective mai bune de carieră. Ca riscul să fie cât mai mic, înainte să participi la un curs asigură-te că el corespunde cu planul tău de dezvoltare personală/ profesională.

Poți chiar să economisești o perioadă, ca să mergi la un curs sau o formare pentru care nu deții acum resurse. 

Chiar dacă pe termen scurt, după ce ai terminat un curs sau program de formare, nu vei avea un randament financiar major, poți să cuantifici și altfel câștigurile. De exemplu, poate ai cunoscut oameni noi și ți-ai lărgit cercul profesional de cunoștințe sau ai găsit colaboratori/ viitori colegi de lucru.

Însă dacă vorbim despre bugetul personal, unde treci banii pentru taxele de participare ale cursurilor? La modul „matematic”, ca să-ți simplifici procesul de bugetare, îi poți încadra la Cheltuieli, însă aici e bine să ai o subcategorie dedicată dezvoltării, astfel încât să poți urmări în timp ce bani ai dat pe educație și cum s-au tradus în creșterea veniturilor. 

Când aloci bani pentru a obține beneficii pe termen lung, faci o investiție în tine, care va aduce un randament la un moment dat: un loc de muncă mai bine plătit sau venituri suplimentare. 

Dacă vrei să investești în sănătatea ta financiară, noi suntem alături de tine cu sesiuni gratuite de coaching financiar, cursuri și multe alte resurse



img
img

Abonează-te la newsletter-ul comunității Banometru și ai acces la informații și resurse utile, care îți îmbogățesc percepția despre bani și te ajută în viața de zi cu zi.

Introdu mai jos adresa ta de e-mail pe care o vom prelucra conform detaliilor de aici.