Școală privată sau școală de stat?

Una dintre marile dileme ale părinților este spre ce tip de învățământ să-și îndrume copiii. Indiferent că vorbim de creșă, grădiniță, școală gimnazială, liceu sau chiar facultate, opțiunile în sistemul public (de stat) și cele în sistemul privat vin fiecare cu avantaje și dezavantaje. 

Părerile sunt multe și se bat cap în cap, așa că am zis să-ți oferim câteva perspective care să-ți ușureze procesul alegerii în dilema stat vs. privat, când vine vorba despre educația copiilor.

În prima parte a articolului vedem părerile unor părinți din comunitatea Banometru, iar în a doua parte am notat câteva întrebări la care să-ți răspunzi, ca îndrumare pentru a alege varianta cea mai potrivită pentru situația ta.

În ultimii ani, învățământul privat s-a extins foarte mult, inclusiv la nivel preuniversitar: de la 170 de unități în anul 2011 la 315 în 2020, potrivit datelor Institutului Național de Statistică. Cele mai multe şcoli private sunt în zona Bucureşti-Ilfov (69), Cluj (24), Constanţa (20) şi Iaşi (15). (sursa)

Am întrebat părinții din comunitatea Banometru despre experiențele lor cu sistemul educațional de stat și cel privat și spre ce își îndrumă copiii și iată ce ne-au răspuns.

Părinții care au optat sau ar opta pentru sistemul educațional privat ne-au zis că au făcut această alegere deoarece consideră că școlile private sunt mai bine organizate, profesorii, bine pregătiți, iar mediul este unul mai sigur. În plus, copiii sunt respectați, încurajați să pună întrebări și să se dezvolte.

„Mediul privat diferă printr-o mai bună organizare. E la fel ca a merge la doctor la privat sau la stat; calitatea umană e similară, dar condițiile și punctualitatea diferă.”

„Privată. Copii sunt mai apreciați, respectați. Și acum îmi amintesc jignirile care le primeam la școală în clasele primare de la învățătoare, profesori...”

„Am doi copii la o școală privată, care, pe lângă programa românească, fac și materii din curriculum Cambridge. Am ales școală privată pentru mediul sigur, în primul rând. Profesorii sunt bine pregătiți și știu să-și facă orele într-un mod atractiv pentru elevi. Copiii sunt încurajați să experimenteze și să pună întrebări. Consider că sunt experiențe de viață care îi vor ajuta ca și viitori adulți. Noi avem noroc că stăm în provincie, iar taxele de școlarizare nu sunt foarte ridicate.”

„În școlile de stat copiii nu sunt încurajați să fie curioși și să-și dezvolte pasiunile. Dacă aș investi într-o școlarizare privată, aș face-o pentru ca mai apoi copilul să devină un adult cu încredere în el și apoi poate realiza singur acel venit.” 

Costul ridicat al învățământului privat este un aspect menționat des.

„Pentru școală, depinde câți copii ai: una e să susții la privat un copil sau doi-trei. Pentru creșă sau grupa mică de grădiniță, clar privat. De ce? În orașele mari, cu deficit de grădinițe de stat, ajungi să prinzi loc după ce copilul trece mult de 3 ani, pentru că au prioritate copiii în ordinea vârstei. La privat e mai multă aplecare spre nevoile copiilor.” 

Alții consideră că lucrurile stau diferit în învățământul preuniversitar vs. facultate. 

„Aș spune că depinde de copil, dar clar dacă aș avea bani în România aș alege privată. Multe din liceele/ gimnaziile private nu merg pe programa românească și atunci poți cumva să ieși din sistem. Sistemul de stat e la pământ. Însă pentru facultate, neapărat de stat; sau în afara țării, pentru a vedea și alte sisteme, dacă nu a fost la privat. Oricum, părerea mea e că poți învăța aproape orice de pe internet. Profesorii, acum, sunt (sau ar trebui să fie) precum antrenorii personali.”

„Copilul meu a fost la stat. Din păcate, sistemul e la pământ, dar «omul sfințește locul». Fiul meu a avut profesori buni și dedicați. Acum, pentru facultate, a ales să plece din țară. Procesul de alegere a fost ușor, pentru că și-a dorit o țară civilizată, liniștită și o universitate în top 400 ale lumii. Pe profilul ales, universitatea sa e în top 100 ale lumii.” 

Părinții care au ales sistemul de stat sau care îl preferă apreciază calitatea educației și cadrele didactice dedicate.

„De stat. Le-am încercat pe amândouă și școala de stat în România este încă peste cele private.”

„Categoric de stat. Am experimentat ambele variante cu copilul, am făcut o analiză cost-beneficii și statul a ieșit câștigător. Calitatea actului educațional la privat lasă de dorit, deși prezintă alte avantaje, și dacă nu continui din clasa 0 până după facultate în aceleași sistem, este foarte greu să te adaptezi.” 

„Personal, la stat. Consider că e mai important cadrul didactic și abia apoi ce dotări are școala. Adică indiferent dacă aș fi ales privat sau stat, tot așa făceam, mă duceam să văd ce învățătoare sunt, păreri de la măcar 20-30 persoane cu copii mai mari, care pot să-mi spună cam cum predă X sau Y învățătoare, pe ce se pune accent etc. Unii preferă să meargă la privat ca să fie toate incluse în prețul de școlarizare plus activitățile extracurriculare. 

Noi am prins o învățătoare super bună și ok la fiul cel mare. La aceeași școală unde e fiul cel mare și unde va începe fiul cel mic anul viitor sunt 3 învățătoare dedicate, empatice, interesate de dezvoltarea armonioasă a copilului, dar totodată ferme și care predau într-un mod plăcut și interactiv. Ce va fi din clasa a cincea încolo vom vedea și vom alege în consecință. Nu consider că sistemul de stat e eșuat total. Problema e programa și modul pedagogic de predare, aia e total altă chestiune.”

Un părinte a recomandat sistemul de stat, iar contravaloarea taxei de școlarizare, care este astfel scutită, să fie investită. „La 25 de ani, copilul devenit adult este independent financiar, cu un venit lunar pasiv generos. Deși recunosc că mi-ar plăcea să fie curioasă, să pună întrebări, să dezbată subiecte - ceva ce la stat nu există.”

Unii părinți recomandă investirea bursei de merit luate de copil într-un curs (limbi străine,  programare, robotică, muzică, sport, pictură), considerând că “un curs e o abilitate nouă care îi va aduce plusvaloare în viața de adult”, „nu se devalorizează și îl va ajuta să se dezvolte și să se bazeze pe el în viitor”.

A fost subliniată și importanța implicării părinților în susținerea și motivarea copiilor, indiferent de sistemul ales:

„Și la stat, și la privat, rezultatele se datorează în mare parte disponibilități părinților de a investi timp și bani. Sistemul privat asigură securitate fizică și emoțională, o bună bază materială și atunci premisele cel puțin pentru clasele 1-8 sunt mai mari în privat.”

“Din experiența mea, ambele sunt opțiuni bune atât timp cât există o reală implicare din partea părinților. Știu că este greu, dar nicio școală nu o să dea motivație unui copil cum o pot da părinții. Ambele tipuri de învățământ au aceeași programă școlară, diferă puțin modul de abordare, în rest diferență dintre stat și privat este dată strict de condițiile și modalitatea de a face afterschool. Eu am urmat studiile școlilor de stat, unde am întâlnit exemple de oameni care m-au inspirat. Iar studiile superioare am ales să le fac tot la stat, deși îmi permiteam singur să-mi achit taxele de școlarizare.”

4 întrebări pentru mai multă claritate în alegerea școlii
  • Care sunt cele mai importante criterii pentru tine în evaluarea școlii? 

Pe ce trebuie să pună o școală accent ca să o consideri potrivită? La ce ar trebui să exceleze?

Poate fi vorba despre rezultate (gradul de promovabilitate, notele obținute la examenele naționale în anii anteriori, participarea elevilor la olimpiade), siguranță, profesori dedicați, numărul de elevi dintr-o clasă, baza materială (laboratoare bine dotate, săli de clasă amenajate corespunzător, terenuri de sport, locuri de joacă) etc. 

  • Care este oferta din zona în care locuiți? 

În București și în orașele mari sunt mai multe grădinițe și școli, deci oferta e mai variată. Dacă locuiești într-un oraș mic sau la sat, s-ar putea ca opțiunile să fie mai puține.

  • Ce costuri implică?

Ia în calcul nu doar taxele de școlarizare (dacă vorbim de o școală privată, de exemplu), ci și alte costuri, cum ar fi transportul, anumite materiale suplimentare sau cazarea, dacă școala este în altă localitate. Fă un buget pe termen scurt și lung și vezi dacă merită să aloci banii respectivi.

  • Ce abilități și pasiuni are copilul tău?

Consultă-te cu copilul tău, în funcție de vârsta sa. Până la urmă, este vorba de locul unde își va petrece o mare parte din timp. Ce și-ar dori să facă în viitor, la ce este bun(ă), spre ce are înclinații? E important să discuți cu fiul tău sau fiica ta, pentru a alege mereu acele variante care să-l aducă/ s-o aducă mai aproape de obiectivele și dorințele sale, dar ținând cont și de bugetul familiei.

Mulțumim membrilor comunității Banometru pentru implicare și deschiderea cu care au povestit despre experiențele lor! 

*Unele comentarii au fost editate pentru mai multă claritate.

IMPORTANT!

Răspunsurile menționate reprezintă opinii personale, deci sunt subiective. Ne-am dorit să-ți prezentăm aceste puncte de vedere ca să vezi la ce se raportează alți părinți când aleg sistemul de educație pentru copiii lor. Ca de obicei, te încurajăm să ții cont de situația familiei și copiilor tăi și să iei aceste păreri ca o sursă de inspirație, nu o regulă.

Dacă ai dificultăți să acoperi financiar educația copiilor, te așteptăm la o sesiune gratuită de coaching financiar cu un specialist Banometru! Împreună veți găsi o soluție eficientă pentru bugetul de școală, fie ea de stat sau privată.



img
img

Abonează-te la newsletter-ul comunității Banometru și ai acces la informații și resurse utile, care îți îmbogățesc percepția despre bani și te ajută în viața de zi cu zi.

Introdu mai jos adresa ta de e-mail pe care o vom prelucra conform detaliilor de aici.