Echilibru financiar – cum te poate ajuta diagrama Ikigai să găsești sens și echilibru în viața ta

Banii reprezintă valoarea pe care le-o oferim celor din jur prin intermediul unor servicii pe care le facem pentru ei. Putem fi dresori de câini, specialiști în web development sau stomatologi. Oricare dintre cele trei meserii presupune să îi ajuți pe ceilalți să își rezolve o problemă sau să își îmbunătățească viața. Însă atunci când munca pe care o faci presupune să lucrezi cu oameni cu care nu împărtășești aceleași valori, se produce o ruptură. Dispare magia care se creează atunci când există compatibilitate între doi colaboratori fie că e vorba de o relație client – furnizor, angajat – angajator sau una între doi parteneri de afaceri. Ce facem când dispare sensul? Cum îl putem regăsi? Și mai ales, cum putem să ne facem valoroși pentru cei din jur când nu prea mai știm cine suntem?

Ikigai este un concept din cultura japoneză care poate oferi răspunsuri la aceste întrebări dificile. Acesta se referă la găsirea sensului în viață, a unui motiv suficient de puternic care să te ajute să trăiești în mod plenar, cu bucurie. Termenul este alcătuit din iki, care se referă la a fi în viață și kai care înseamnă rezultat sau efect. Reunite, cele două componente conduc către semnificația termenului Ikigai – un motiv de a trăi, de a fi în viață.

În relația cu banii, modelul Ikigai este util, pentru că te ajută să identifici ce anume poți să faci ca să aduci plus valoare celor din jurul tău, în timp ce tu trăiești din plin făcând asta. Alternativa nefericită ar fi să te preocupi doar de interesele personale și să aplici în mod impulsiv orice idee îți vine fără a înțelege de ce o faci. Consecința unui comportament impulsiv și egoist este că ajungi să faci ceva ce nu îți aduce bucurie și te întorci din același loc din care ai plecat.

Ce este diagrama Ikigai?

Inventată de Marc Winn, diagrama Ikigai a devenit în ultimii ani un instrument foarte util folosit de coachi sau de consilierii în dezvoltare personală pentru a-și ajuta clienții să își găsească un scop pentru care să trăiască. Scopul în sine, conform semnificației Ikigai în cultura japoneză din anii ‘60 – ’80, poate proveni atât din a-ți lăsa de-o parte interesele personale și a te preocupa de binele celorlalți, cât și din dezvoltarea constantă a sinelui.

Cu ajutorul diagramei, poți să descoperi care sunt direcțiile principale de dezvoltare pentru tine în relație cu munca pe termen mediu și lung. Ikigai se află la intersecția a patru arii importante pentru fiecare dintre noi:

  1. Pasiune – ce iubești să faci și la ce ești bun(ă)
  2. Profesie – ce știi să faci/ la ce ești bun(ă) și pentru ce poți fi plătit(a)
  3. Vocație – pentru ce poți fi plătit(a) și ce are lumea nevoie
  4. Misiune – ce are lumea nevoie și ce iubești să faci

Cum să folosești diagrama Ikigai pentru a descoperi motivația de a trăi sau măcar de a aduce o contribuție pozitivă în viețile celorlalți

După cum vezi, diagrama Ikigai este alcătuită din mai multe straturi, ceea ce înseamnă că este un proces de descoperire de sine care necesită resurse de timp și consum emoțional. În acest articol, îți prezentăm pas cu pas cum se poate realiza, însă ține minte că e posibil să ai nevoie de asistență pentru a-l parcurge în întregime în mod eficient.

Pasul 1

În primul rând, diagrama Ikigai presupune să identifici:

  1. Ce iubești să faci
  2. Ce știi să faci
  3. Pentru ce poți fi plătit(ă)
  4. Ce are lumea nevoie

Pentru a descoperi răspunsurile la fiecare din aceste patru puncte, iată o serie de întrebări care să te ajute să incluzi cât mai multe părți relevante din personalitatea ta în diagramă.

1. Ce iubești să faci

  • Ce ai putea să faci și dacă te-ai trezi noaptea din somn?
  • Care e prima activitate la care te gândeșți când te trezești dimineața?
  • Ce îți place să faci în timpul liber?
  • Ce pasiuni/hobby-uri ai?
  • Când uiți de tine?
  • Când uiți cum trece timpul?
  • Când te simți fericit(ă)?
  • Ce îți plăcea să faci cel mai mult când erai mic(ă)?
  • Care erau materiile tale preferate la școală?

2. Ce știi să faci?

  • La ce ești bun(ă) în mod natural?
  • Pentru ce îți cer oamenii ajutorul?
  • Pentru ce îți mulțumesc colegii? Dar managerii ?
  • Ce job/activitate ți-a plăcut cel mai mult și care erau sarcinile pe care le îndeplineai cel mai ușor?
  • Ce cursuri ai făcut, la ce workshop-uri/ateliere/cursuri ai participat?

3. Pentru ce poți fi plătit(ă)?

  • Din tot ceea ce știi să faci, pentru ce poți să fii și plătit?
  • Ce activitate ai face dacă mâine ți-ai pierde locul de muncă?
  • Ce altceva pe lângă job știi să faci și ai putea chiar de mâine să fii plătit(ă) pentru asta?
  • Ce cursuri ți-ar plăcea să faci ca să te dezvolți?
  • Pentru ce alte job-uri/activități ai fi potrivit(ă)?

Pentru a răspunde la această întrebare, poate fi de ajutor un test de personalitate al cărui rezultate îți va oferi câteva idei.

4. Ce are lumea nevoie?

  • Care crezi că sunt cele mai mari probleme ale lumii și ale comunității tale?
  • Pe care dintre aceste probleme crezi că le poți rezolva într-o măsură sau alta?
  • De ce soluții duce omenirea sau societatea din România lipsă?
  • Cu ce abilități ai putea contribui la rezolvarea problemelor identificate?
  • Ce grup specific de oameni poți ajut cu abilitățile tale?

Pentru a face mai ușoară tranziția către următorul pas al exercițiului, este de folos  să treci toate răspunsurile, cât mai scurt posibil în niște cercuri. Le poți desena pe hârtie sau poți folosi Word sau orice alt program te ajută să vizualizezi mai bine răspunsurile.

Pasul 2

După ce ai răspuns tuturor acestor întrebări, este momentul să treci la al doilea pas: intersecțiile dintre cercurile Ikigai. Ca să descoperi care este pasiunea, profesia, vocația și misiunea, va fi nevoie să cauți elementele în comun care se regăsesc între cercurile definite la Pasul 1. Subliniază sau încercuiește ce elemente apar în comun între cercuri și notează separat concluziile astfel:

Pasul 3

După ce ai identificat care sunt pasiunea, profesia, vocația și misiunea pentru tine, este momentul să defineșți și punctul care le unește pe toate - Ikigai. Caută elementele comune care se regăsesc la intersecția dintre pasiunea, profesie, vocație și misiune. Ce domenii ai identificat? Ce fel de activități? Un exemplu poate fi că iubești să dansezi și să lucrezi cu oamenii, că preferi intimitatea în locul adunărilor sociale mari și zgomotoase și că ești bună la a asculta și a-i ajuta pe prieteni cu sfaturi. O posibilă direcție poate fi să începi să organizezi workshop-uri de dans, iar dacă vrei să integrezi și latura empatică, care ascultă și poate să ofere ghidaj, poți începe o formare în psihoterapie prin dans și mișcare. Motivul tău de a fi (Ikigai) va revela acele activități, idei de afaceri, proiecte, organizații în care ți-ar plăcea să lucrezi și care îți vor aduce bucurie. 

Soluții pe termen scurt pe care diagrama Ikigai ți le poate oferi

Dacă vrei o soluție pe termen scurt pentru a-ți crește veniturile, diagrama Ikigai te poate ajuta cu câteva idei. Astfel, dacă răspunzi doar la întrebările de la punctul 3, pasul 2: Pentru ce poți fi plătit(ă), poți afla cum poți să aduci valoare celor din jurul tău.

  • Din tot ceea ce știi să faci, pentru ce poți să fii și plătit(ă)?
  • Ce activitate ai face dacă mâine ți-ai pierde locul de muncă?
  • Ce altceva pe lângă meseria principală știi să faci și ai putea chiar de mâine să fii plătit(ă) pentru asta?
  • Ce cursuri ți-ar plăcea să faci ca să te dezvolți?
  • Pentru ce alte job-uri/activități ai fi potrivit(ă)? 

Un semn de atenționare cu privire la ideile care vor reieși de aici este că motivația are în vedere doar generarea de venituri suplimentare pe termen scurt și nu ia în considerare și ceea ce iubești să faci și ceea ce crezi tu că are lumea nevoie la un nivel mai profund.

Așadar, orice variantă ai alege, diagrama Ikigai este o sursă de inspirație. Faptul că îți pui aceste întrebări și începi să cauți răspunsuri, te ajută să te cunoști mai bine. Este un timp pe care ti-l acorzi ca să prioritizezi binele tău și, în mod automat, al celor din jur. Orice proces de cunoaștere de sine este binevenit pentru că te ajută să iei decizii care îți fac bine atât ție, cât și oamenilor cu care intri în contact.

Dacă ai nevoie de ajutor pentru a identifica idei de creștere a veniturilor și a le pune în aplicare, înscrie-te pentru o ședință de coaching financiar. În cadrul ședinței, poți discuta concret pe baza ideilor care au reieșit din diagrama Ikigai, în orice formă ai ales să o completezi (în întregime sau doar pentru idei de creștere a veniturilor). Ședințele de coaching Banometru sunt gratuite în limita a patru sesiuni și, cu ajutorul unui coach, vei putea să obții claritate cu privire la obiectivul tău financiar, un plan de acțiune și vei beneficia de sprijinul necesar pentru a-l implementa.



img
img

Abonează-te la newsletter-ul comunității Banometru și ai acces la informații și resurse utile, care îți îmbogățesc percepția despre bani și te ajută în viața de zi cu zi.

Introdu mai jos adresa ta de e-mail pe care o vom prelucra conform detaliilor de aici.