Cum să faci loc pentru educație în bugetul personal

Când spunem “educație”, adesea ne gândim la școală și la sistemul de învățământ. Însă educația continuă (sau ar fi bine să continue) și după ce terminăm cu educația formală - adică mersul la școală și, eventual, la facultate.

Uneori învățăm lucruri noi împinși de la spate de împrejurări: să folosim o aplicație de mobil de care avem nevoie, să depunem formulare online sau să montăm obiecte de mobilier. Totuși, la educația “intenționată” pe tot parcursul vieții e loc de mai bine.

Când devenim adulți devine dificil să găsim timp, energie și bani pentru dezvoltarea personală și profesională, așa că o lăsăm undeva la urmă pe lista priorităților sau... o ștergem de tot.

Știai că... 

românii alocă foarte puțini bani pentru educația lor și a copiilor? Statistica arată că în prima parte a anului 2023, nivelul cel mai scăzut al cheltuielilor a fost cel efectuat pentru educație, de doar 24 lei pe o gospodărie, adică 0,7% din cheltuielile totale de consum medii lunare. 

Uite trei prejudecăți ale educației pentru adulți și cum să le depășești:
  1. „S-ar putea să nu merite și să dau banii degeaba.”
  • Stabilește-ți înainte un plan de învățare/ de dezvoltare. Eventual, discută cu un consilier de orientare în carieră sau de dezvoltare personală și construiți împreună un traseu cu abilități/ cunoștințe de care ai nevoie, pentru a alege cursurile potrivite.
  • Înainte să te înscrii la un curs, gândește-te cu ce informații/ cunoștințe/ deprinderi vrei să pleci la finalul său. Cum trebuie să arate un curs util pentru tine? Creează-ți o listă de așteptări și dorințe. În acest fel, vei ști exact ce să urmărești cu prioritate, ce întrebări să pui trainerului/ instructorului și la sfârșit vei putea evalua obiectiv calitatea programului respectiv. 
  • Stabilește dinainte ce vei face cu informațiile/ abilitățile dobândite și cum le vei valorifica, pentru ca participarea să nu rămână doar o altă diplomă. 
  • Citește cu atenție descrierea cursului și clarifică eventualele nelămuriri cu organizatorii, pentru a te asigura că este ceea ce ai tu nevoie. Nu alege direct programe de nivel avansat dintr-un domeniu, dacă nu cunoști bine baza. 
  • Cere păreri/ recomandări pe social media sau de la prieteni. Poți afla detalii folositoare despre diferite cursuri sau programe. 
  • Propune-ți să plătești următorul curs din banii câștigați folosind informațiile din cel anterior. 
  • După ce alegi cursurile, vezi cât costă și prinde-le în buget, la categoria “Educație”.
  • Fă diferența dintre cursurile pe care le urmezi doar din pură curiozitate și plăcere, fără așteptarea de a obține apoi venituri pe baza lor și cursurile pentru dezvoltare sau reconversie profesională, cu ajutorul cărora intenționezi să-ți crești veniturile. Îți recomandăm ca pe primele să le prinzi în buget la categoria “Relaxare/ hobby-uri”, iar pe celelalte, la categoria “Educație”. 
  1. „E greu să înveți când nu mai ești tânăr(ă).”

Copiii asimilează mai ușor noi informații, însă asta nu înseamnă că dacă ești adult s-a zis cu abilitatea ta de învățare. Ai avantajul experiențelor anterioare și al cunoștințelor din alte domenii, care s-ar putea să-ți fie de folos. De exemplu, dacă ai cunoștințe bune de matematică, va fi mai simplu să înveți Excel. E important să găsești ceva ce te pasionează și îți trezește curiozitatea. Chiar dacă procesul de învățare va dura puțin mai mult decât al colegului cu 15 ani mai tânăr, până la urmă contează rezultatul final, adică informațiile sau abilitățile deprinse. 

Nu doar că învățând lucruri noi ca adult poți să-ți crești veniturile sau să te reorientezi profesional, dar îți menții creierul sănătos și activ. Un studiu recent realizat în Japonia a arătat că adulții care iau parte la cursuri educative după 40 de ani au un risc mai scăzut să dezvolte demență. Învățarea și vorbirea unei limbi străine îți antrenează creierul și previn declinul cognitiv.

  1. „Cursurile sunt scumpe, nu am bani și pentru educație.

În funcție de tipul de cursuri/ programe care te interesează, s-ar putea ca prețul să fie mai mare decât poți să plătești tu în acest moment. Noi te încurajăm să nu renunți, ci să cauți soluții:

  • Întreabă dacă există reduceri sau dacă poți să lucrezi ulterior pentru firma respectivă ca să-ți plătești cursul, ca un fel de barter.
  • Roagă pe cineva apropiat să te ajute cu îndrumare, dacă în cercul tău de cunoștințe se numără specialiști în domeniul tău de interes. Un prieten te poate ghida să înveți marketing, iar tu, în schimb, îi împărtășești din cunoștințele tale într-un domeniu care îl interesează pe el – de ex., îl înveți să facă fotografii mai bune.
  • Interesează-te la locul de muncă de eventuale formări profesionale, cursuri plătite de firmă sau reduceri oferite.
  • Caută resurse gratuite pe domeniul care te interesează. Sunt nenumărate opțiuni pentru a te educa în mod gratuit, chiar cu un certificat valabil la final.

În unele situații poți să înveți pe cont propriu (de ex. programare, editare foto, marketing, social media), folosind informații gratuite disponibile online. Totuși, s-ar putea să-ți ia mai mult timp decât dacă participi la un curs/ atelier, unde înveți după o structură bine gândită și poți pune întrebări instructorului, așa că ia în calcul ambele variante.

Orientează-te spre cursuri din care vei putea apoi să-ți crești veniturile, fie lucrând pe cont propriu, pe lângă actualul loc de muncă, fie prin schimbarea serviciului sau reorientare profesională. În acest fel, te asiguri că educația este cu adevărat o investiție.

Economisește pentru educație. Gândește-te că în acest fel te plătești pe tine, cel/ cea din viitor. Creează-ți un fond de economii special pentru cursuri, programe, ateliere sau alte experiențe de învățare și pune bani periodic în el, chiar dacă e vorba de sume mici.

Bugetul pentru educația copiilor

Vezi în acest articol câți bani alocă părinții din Comunitatea Banometru pentru școală/ grădiniță și alte activități educaționale pentru copiii lor, dar și exemple concrete de bugete. *Îți prezentăm aceste cazuri concrete ca să-ți faci o idee cu privire la cum procedează alte familii, dar nu uita că situația fiecăruia este unică și nevoile copiilor diferă. 

Concluzia

La Banometru credem că învățarea pe tot parcursul vieții este esențială și poți să faci din educația ta o investiție, nu o cheltuială. 

Sunt unele abilități/ cunoștințe folositoare indiferent de domeniul în care lucrezi și care te pot ajuta să ai o viață mai bună, ca de exemplu: educație financiară, organizarea timpului, comunicare și relaționare, nutriție etc.

Dacă simți că ai “restanțe” la educație financiară sau vrei să-ți gestionezi mai bine banii, programul nostru Banometru e perfect pentru tine ;) Este complet GRATUIT și ai acces la resurse care se completează reciproc: sesiuni de coaching financiar, curs online pe care îl poți parcurge în ritmul tău, modele de bugete, calculatoare de economisire și de credite, mini-dicționar de produse financiare și multe altele. Te așteptăm!



img
img

Abonează-te la newsletter-ul comunității Banometru și ai acces la informații și resurse utile, care îți îmbogățesc percepția despre bani și te ajută în viața de zi cu zi.

Introdu mai jos adresa ta de e-mail pe care o vom prelucra conform detaliilor de aici.