Cum să faci loc pentru grija de sine în buget. Idei de la membrii Comunității Banometru

Azi facem reclamă pe față la un supliment excelent pentru sănătate :) Pentru sănătatea fizică, mintală, dar și financiară. Se numește GRIJĂ DE SINE, nu are efecte adverse și te invităm să-l consumi zilnic, în forma preferată.

“Dar ca să am grijă de mine trebuie să cheltui bani, nu? Cum mă ajută atunci la echilibrul financiar?”

Dacă te îmbolnăvești, te confrunți constant cu oboseală sau chiar ajungi la burnout, aceste stări te vor dezechilibra financiar: va trebui să găsești bani pentru consultanții și medicamente, te vei concentra mai greu la lucru sau chiar va fi nevoie să faci pauză de la muncă - dacă ești antreprenor sau lucrezi pe cont propriu, este posibil ca acest lucru să însemne scăderea veniturilor.

Este mai ușor și ieftin să previi, decât să tratezi. Principiul e valabil și când vine vorba de grija de sine. Dacă incluzi în rutina ta zilnică mici momente prin care îți oferi atenție, relaxare și iubire, poți preveni deteriorarea sănătății fizice și mintale și vei avea mai multă energie să te bucuri de viață... dar și mai mulți bani în cont. Grija de sine nu trebuie neapărat să fie costisitoare sau să-ți ocupe mult timp. 

Cum te asiguri că nu uiți să iei acest minunat supliment numit Grijă de sine?

Primul pas este să conștientizezi că grija de sine e importantă și merită un loc în programul și în bugetul tău. 

Pe lângă nevoile de bază (mâncare, locuință, utilități etc.), nu uita să incluzi în buget și o categorie dedicată stării tale de bine, la nivel fizic și mintal, care poate fi despre relaxare, distracție, dezvoltare. 

Multe persoane contestă bugetarea/ economisirea deoarece o văd ca pe o limitare a plăcerilor din prezent pentru ceva abstract și îndepărtat în timp. De fapt, când planifici banii în avans nu te limitezi, ci te asiguri că îi vei cheltui conștient, în acord cu valorile și obiectivele tale, nu în funcție de capriciile momentului. Pe scurt, este vorba despre a-țí antrena capacitatea de a obține satisfacție întârziată versus satisfacție imediată. 

Scrie o listă cu acțiuni/ obiceiuri care funcționează pentru tine când vine vorba de grija de sine. 

Grija de sine este ceva subiectiv, iar pentru fiecare persoană se poate traduce în lucruri diferite. De exemplu, pentru cineva poate fi mai important să meargă periodic la masaj, la îngrijire corporală, în timp ce alte persoane aleg să acorde atenție ieșirilor cu familia sau prietenii. Găsește ceva benefic pentru sănătatea fizică și mintală care funcționează pentru tine.

Iată câteva activități prin care practică grijă de sine membrii Comunității Banometru (te invităm să ni te alături în Comunitate, dacă nu ești deja acolo):

  • Sport
  • Plimbări
  • Pictură, desen
  • Dans
  • Îngrijire personală (măști de păr/ de față, manichiură, băi cu spumă)
  • Alimentație cât mai sănătoasă
  • Croșetat
  • Timp petrecut cu prietenii
  • Citit
  • Scris în jurnal
  • Psihoterapie
  • Pauză de la telefon/ laptop
  • Ieșiri în natură
  • Cursuri de dezvoltare personală
  • Meditație
  • Mers la muzee, galerii de artă, teatru, operă
  • Analize de sânge și controale medicale periodice
  • Somn
  • Masaj
  • Călătorii etc.

Poți include aceste activități în alte categorii din buget (de exemplu, analizele și controalele la Sănătate) sau, dacă vrei să devii mai conștient(ă) de importanța lor, le poți grupa într-o categorie separată numită chiar Grija de sine.

Dacă îți faci deja bugetul (Felicitări!), analizează în ce categorii de cheltuieli se regăsește grija de sine.

Ești mulțumit(ă) de calitatea și cantitatea suplimentului Grijă de sine din viața ta? 

Dacă ai un buget restrâns, gândește-te la activități gratuite sau la un cost redus pe care le poți face pentru a avea grijă de tine. De exemplu, exerciții de respirație, stretching, scris într-un jurnal, pentru a-ți conștientiza trăirile și emoțiile, savurarea unui fel de mâncare în tihnă sau a cafelei preferate, timp în care nu faci nimic, sesiuni gratuite de coaching financiar, ca să-ți gestionezi mai bine banii și să scapi de stresul datoriilor etc. 

Poți deconta anumite analize și controale medicale sau poți profita de campanii de reduceri sau de vouchere

Nu ești singur(ă). Cere ajutorul dacă te simți copleșit(ă). 

Grija de sine pare ceva natural, dar de fapt este nevoie de exercițiu ca să ne intre în reflex. Nu prea suntem învățați cum să facem acest lucru în mod conștient și constant; poate chiar ni se sugerează să ne gândim mai întâi la ceilalți și de-abia apoi la noi. Însă nu avem cum să oferim din atenția, abilitățile și prezența noastră la nesfârșit, dacă suntem cu rezervele de energie descărcate. Ba din contră, stresul și tensiunea ne pot face să avem reacții necontrolate față de cei dragi. A avea grijă de tine nu este un lux sau un semn de egoism, ci de respect pentru propria persoană, dar și pentru cei din jur. 

Dacă simți că nu faci față provocărilor sau vrei să previi să ajungi acolo, apelează la cercul de prieteni, la persoanele de încredere și/ sau la ajutor specializat din partea unui psihoterapeut. 

Te încurajăm să faci loc în buget și în viața ta pentru grija de sine, ca să previi problemele de sănătate fizică, mintală și financiară. 

Te așteptăm în Comunitatea Banometru să povestim mai multe despre grija de sine și cum să o integrezi în viața și în bugetul tău!



img
img

Abonează-te la newsletter-ul comunității Banometru și ai acces la informații și resurse utile, care îți îmbogățesc percepția despre bani și te ajută în viața de zi cu zi.

Introdu mai jos adresa ta de e-mail pe care o vom prelucra conform detaliilor de aici.