Cum să îmbrățișăm schimbările de pe piața muncii? Idei de la Corina Neagu

Modul în care ne raportăm la bani este strâns legat de mentalitatea noastră despre muncă. Imaginea noastră despre relația bani-muncă se formează din copilărie și se dezvoltă apoi în urma experiențelor pe care le trăim. În contextul în care piața muncii se schimbă în ritm accelerat, în ton cu evoluțiile tehnologice și economice, devine important să regândim și să adaptăm la noua realitate relația noastră cu munca, banii și cu cei din jur. Sunt întrebări care stau pe buzele multora dintre noi:

  • Cum au apărut propriile povești despre muncă și bani în viețile noastre și cum ne influențează ele apetitul pentru schimbare? 
  • Ce putem face pentru a fi mai pregătiți în plan profesional și personal pentru transformările inevitabile din piața muncii? 
  • Cum să gestionăm mai bine diferențele dintre generații și să îi pregătim pentru viitor pe copii și tineri? 

Iată doar câteva dintre ideile și recomandările desprinse din întâlnirea LIVE în care am avut-o ca invitată pe Corina Neagu, expertă și consultantă în domeniul resurselor umane, pe scurt “Umanul” din Resurse Umane. 

Oana Mitruț, gazda discuției și fondatoarea comunității Banometru, i-a pregătit câteva întrebări, la care Corina a răspuns așa cum știe mai bine, și anume din suflet și deschis.

Oana: Cum facem să ne pregătim pentru necunoscut?

Corina: Consider că e benefic să avem o abordare cât mai constructivă, cât mai pozitivă cu privire la schimbările din viitor, deși nu putem fi vreodată 100% pregătiți pe toate planurile pentru orice fel de evenimente (cataclisme, traume), chiar dacă teoretic știm ce avem de făcut. E important să fim cât de pregătiți putem, inclusiv în plan financiar, de exemplu prin a avea economii.

Eu am avut un spirit antreprenorial de mică și am început să lucrez la 16 ani (meditații, babysitting) ca să-mi plătesc pregătirea pentru facultate. De aceea mi-a fost mai ușor să iau decizia de a mă desprinde de companiile în care am lucrat și să-mi deschid propria afacere. Deși la început nu am avut la îndemână instrumente de tip coaching sau consultanță, am fost deschisă în a învăța din greșeli și în timp am apelat la mentori care m-au ajutat să mă dezvolt.

Oana: Ce povești își spun oamenii în legătură cu munca?

Corina: Din experiența mea, sunt oameni care se regăsesc în ceea ce fac, dar există și persoane care simt că nu au oportunități, că munca nu le este recunoscută și valorizată, iar asta nu doar în plan financiar. În funcție de vârstă, oamenii își doresc lucruri diferite de la un job și privesc inclusiv banii cu alți ochi. La 20 de ani, poate vor să câștige cât mai mult pentru a-și îndeplini anumite obiective, în timp ce după 40-45 ani au o altă perspectivă și pun mai mare preț pe stabilitate, pe a avea un scop, un sens.

Munca nu trebuie neapărat să fie grea ca să câștigi bani.

Dacă muncești cu pasiune și implicare, oricât de greu ar fi (pentru că e nevoie să te perfecționezi, să fii la curent cu ce se întâmplă în domeniul tău, să fii deschis către schimbare), vor veni și banii. Însă nimeni nu poate oferi niciun fel de garanție că mâine te vei trezi cu 1 milion de euro în cont, deci să avem grijă la “experții” care promit că vom câștiga garantat suma X, fără efort, în Y pași. 

Munca poate fi o sursă de împlinire și poate oferi un scop în viață atunci când prin abilitățile noastre îi ajutăm pe cei din jur, când avem o contribuție pozitivă. Deși avem nevoie de bani ca să trăim, succesul nu se reduce la partea financiară. Contează și cum facem banii respectivi, cum îi gestionăm și cum îi transformăm într-un instrument care ne ajută să ajungem unde ne dorim să fim (indiferent de cum arată acest scenariu pentru fiecare dintre noi).

Ține de noi să hotărâm ce poveste ne spunem inclusiv în legătură cu munca și ce viziune avem asupra ei. Pe tot parcursul vieții avem ocazia să învățăm și să facem ceva ce ne împlinește.

Oana: Ce facem cu diferențele dintre generații la locul de muncă?

Corina: Există percepția că tinerii din Generația Z sunt dificili și e greu de lucrat cu ei. Eu consider că această diferență dintre generații este ceva normal și a existat dintotdeauna. Perspectiva noastră asupra muncii și nevoile s-au schimbat, mai ales în contextul pandemic. Cu atât mai mult acum avem șansa să facem ca mixul dintre generații să funcționeze cât mai bine, ca să ajungem la un echilibru la nivel de organizații, de comunitate, de societate. 

Viața nu este doar despre ce trăiești, ci și despre ce înveți din ceea ce trăiești.

Mulți dintre noi supraviețuiesc, nu trăiesc, având ca obiectiv principal doar să facă bani. Nu trebuie să minimizăm importanța banilor, ci să găsim un echilibru între a câștiga bani și viața trăită armonios, cu sens. Banii nu ar trebui să fie singura motivație, ci să avem și alte lucruri care să ne împlinească la nivel uman: relațiile cu cei din jur, implicarea în comunitate, educația continuă etc.

Există multe resurse gratuite pe care le putem folosi în dezvoltarea noastră (cum e și programul Banometru), deci învățarea continuă nu este neapărat condiționată de câți bani câștigăm în momentul de față.

Oana: Vorbește-ne despre vocație vs. beneficii financiare

Corina: Dezvoltarea în direcția vocației și a aptitudinilor personale ne poate aduce diverse beneficii, deși nu întotdeauna financiare. Schimbarea locului de muncă poate veni cu diferențe semnificative de salariu. “Marea demisie”, digitalizarea, globalizarea ne repoziționează pe piața muncii, dar e vorba tot de o alegere personală – rămânem unde suntem sau ne ducem spre un alt job, mai bine plătit? Această alegere s-ar putea să nu depindă doar de ce ne dorim noi, ci și de contextul de viață de la momentul respectiv. De exemplu, dacă avem rate la bănci, facturi de plătit, multe datorii, putem accepta un job mai bine plătit, dar care nu e aliniat cu vocația noastră. Decidem că merită să facem un compromis pentru 6 luni-1 an ca să depășim o perioadă dificilă financiar și apoi să căutăm ceva care să ne corespundă mai bine din punct de vedere vocațional.

Oana: Care este diferența dintre un job și un plan de carieră?

Corina: Un job este o parte dintr-un plan de carieră. E bine ca tinerii să-și facă acest plan încă din liceu sau facultate și să înceapă să construiască, să descopere cine sunt, ce le place să facă, la ce se pricep (talente, pasiuni, competențe), să vadă ce se cere pe piața muncii în domeniul/ jobul unde le-ar plăcea să lucreze. Planul de carieră se întinde pe toată viața, cât poți să muncești, dar este un organism viu și poate suferi modificări pe parcurs, deoarece la 20 ani ne dorim ceva, la 30, la 40 avem alte priorități. 

Adaptabilitatea, flexibilitatea, pregătirea pentru necunoscut, gestionarea emoțiilor sunt competențe-cheie ale viitorului, pentru tineri și pentru adulți deopotrivă, deoarece ne oferă posibilitatea să fim mai deschiși către oportunități.

Oana: Ce schimbări vor fi pe piața muncii până în 2030?

Corina: Nimeni nu știe cu certitudine ce se va întâmpla, putem doar să facem presupuneri în baza contextului și a dinamicii pieței. Este clar că vor fi utile competențele digitale, reziliența, gândirea critică, gândirea analitică, orientarea în spațiu, dar și adoptarea mentalității că orice va veni, suntem pregătiți să-i facem față. Dacă din punct de vedere emoțional și mental suntem bine, atunci putem fi mai deschiși față de ce se întâmplă în jur. Nu putem să schimbăm viitorul sau trecutul, dar putem să schimbăm abordarea noastră față de ce urmează, transformând-o într-una pozitivă.

Inteligența artificială a fost creată tot de oameni și este un instrument, nu trebuie să ne sperie. Ea ne poate ajuta să ne eliberăm de locuri de muncă monotone. Da, va face să dispară multe joburi, dar vor apărea altele, iar noi pentru ele trebuie să ne pregătim. Potrivit World Economic Forum, peste 65% dintre copiii care intră azi în școală se pregătesc pentru joburi care nu există. E esențial să îmbrățișăm schimbarea prin dezvoltarea continuă, nu să ne opunem, iar dacă apare plafonarea, să o depășim.

Colecție de sfaturi pentru tineri și părinți

Ce sfaturi îi poate da un părinte copilului său, având în vedere că ceea ce a învățat el/ ea poate nu va mai e valabil în prezent? Ca mamă a două adolescente, Corina consideră că e important ca părinții să nu proiecteze nevoile, frustrările sau felul lor de a privi munca asupra copiilor, ci să-i lase să-și trăiască viața lor, să-și aleagă singuri drumul. 

Respectul pentru muncă e o valoare importantă, indiferent de ce alegi să faci. “Nu uita că tu nu ești doar munca ta. Ești OM, ai valori, principii, talent, vocație, poți să alegi.”

Pe tineri, Corina îi sfătuiește să nu se limiteze, să nu se plafoneze, să învețe încontinuu, să citească, să se documenteze, să ceară ajutor dacă au nevoie (anxietate, atacuri de panică, temeri față de ce urmează).

Pe Corina o găsești pe LinkedIn, pe dare.com.ro (Development Advice & Resources) și pe republica.ro, iar înregistrarea LIVE-ului o poți urmări aici



img
img

Abonează-te la newsletter-ul comunității Banometru și ai acces la informații și resurse utile, care îți îmbogățesc percepția despre bani și te ajută în viața de zi cu zi.

Introdu mai jos adresa ta de e-mail pe care o vom prelucra conform detaliilor de aici.