Cum să-ți construiești o relație sănătoasă cu munca

Relația pe care o avem cu munca produce ecou în alte zone din viața noastră, inclusiv în plan financiar și influențează profund modul în care ne raportăm la bani sau la timpul liber. De aceea este important să ne întrebăm cum suntem obișnuiți să ne gândim la munca pe care o facem: e ceva ce „trebuie” să fie greu, complicat, neplăcut? Sau este/ poate fi o activitate care ne împlinește și ne bucură?

În cele ce urmează vei găsi o serie de perspective și recomandări de exerciții desprinse din întâlnirea LIVE cu Andra Pintican, People Advocate cu o experiență de peste 10 ani în resurse umane și Fondatoare a Centrului de Carieră și a Școlii de HR. Misiunea Andrei este să ajute românii să-și renegocieze relația cu munca și să susțină organizațiile să își construiască culturi orientate spre oameni.

Am discutat cu Andra despre cum putem să ne (re)construim o relație sănătoasă cu munca și să o folosim pentru a ne exprima identitatea și a ne asigura un venit care ne mulțumește, fără să uităm să avem grijă de noi.

Ce amintiri ai din copilărie despre muncă și bani?

Ce îi auzeai spunând despre serviciu pe părinți și alți adulți apropiați ție? Cum vorbeau despre muncă și salariu?

Mulți dintre noi am moștenit o cultură a muncii foarte toxică, conform căreia identitatea noastră este egală cu statutul nostru profesional, cu ceea ce muncim. Practic, am transformat adevăruri alterate din experiențele altora în adevărul nostru. Printre credințele limitative care circulă în jur și pe care ni le-am însușit inconștient se numără gânduri de tipul: „Munca trebuie să fie grea”, „E rușine să ceri bani pentru munca ta”, „Mulțumește-te cu ce primești”, „E nevoie să muncești din greu ca să-ți asiguri existența”, „Mai bine sărac(ă), decât cu bani și fără prieteni” etc.

Până la urmă, de ce munca trebuie să fie grea? De ce să nu fie ușoară? De ce să ne chinuim, în loc să muncim conform identității noastre?

Explorează relația ta cu munca pornind de la aceste întrebări:
  • Cine sunt EU cu adevărat?
  • Cum pot să mă manifest prin munca mea?

O metodă pe care Andra a aplicat-o ca să se împrietenească mai ușor cu banii a fost să țină în portofel mai mulți bani decât ar fi fost obișnuită să aibă și să se uite la ei periodic, pentru o “actualizare” mintală: „Am bani și sunt în siguranță”.

Cum facem să ne renegociem relația cu munca? De unde plecăm?
  • Gândește-te cum ai ajuns să practici meseria pe care o ai. A fost o alegere conștientă sau așa s-a nimerit? Andra ne-a spus că 80% din oamenii cu care interacționează și-au ales meseria din întâmplare, fără să fie cu intenție sau cu bază într-o pasiune.
  • Fii în contact deopotrivă cu latura emoțională și cu cea analitică. Unii oameni consideră munca doar o metodă de a obține banii necesari supraviețuirii, în timp ce alții își dau demisia spontan, fără a avea un plan, doar cu gândul la libertate. Între aceste două extreme, de sacrificiu și rebeliune, e nevoie să găsim un echilibru.
  • Ia-ți „pulsul profesional”. Fă-ți un Excel și timp de 1-2 săptămâni pune-ți toate sarcinile de peste zi. La finalul săptămânii, fă un rezumat și observă ce impact ai creat. Analizează câte din task-urile respective te încarcă și câte te descarcă. E normal să facem și lucruri care nu ne plac uneori, dar ar fi bine să diminuăm sarcinile care ne golesc rezervoarele constant.
  • Amintește-ți de tine când aveai 5-7-10 ani. Ce îți plăcea să faci atât de mult, încât nici nu știai cum trece timpul și uitai că ți-e foame? Cine ai fi vrut să devii, înainte să-și bage adulții nasul?
  • Dacă mâine primești o sumă foarte mare de bani, de ex. 10 milioane de euro, cu ce ți-ai ocupa zilele? Cum arată viața ta cotidiană? Ce ai putea face de dimineață până seara fără să te plictisești? (Asta după ce te duci în vacanțe, îți iei tot ce-ți dorești etc.)
  • Cum vrei să arate viața ta în următorii 30-40 de ani? Dacă nu ne-am mai întâlni și facem un remake peste 30-40 de ani, ce poveste ai spune? Gândește-te la 3 lucruri care vor caracteriza viața ta.
  • Fă un inventar al lucrurilor la care te pricepi. Ce abilități ai dobândit pe parcurs, chiar și făcând meserii care nu te pasionează?
  • Cum arată mediul tău ideal de muncă? Ce activități faci și cum sunt interacțiunile zilnice? De exemplu: vrei să fii plătit(ă) bine, să fii apreciat(ă) așa cum meriți, să ai o relație bună cu șeful și colegii etc.
  • Îți loc să-ți setezi un plan de carieră/ de dezvoltare profesională, fă-ți un plan de explorare, de exemplu pentru 1 an de zile. În acest timp, observă-te cu atenție și vezi cum te simți când faci diverse activități profesionale și personale. 
  • Timp de 2 minute, scrie minim 10 lucruri pe care iubești să le faci. Gândește-te apoi în ce acțiuni s-ar putea transforma acestea. Unele se pot chiar traduce într-un job sau o activitate antreprenorială. Dacă ți se pare că sunt prea generale sau nu reușești să găsești o direcție concretă de acțiune, le poți explora alături de un coach sau un consilier de carieră pentru a obține claritate.

Simți nevoia de reinventare profesională și vrei îndrumare? Apelează cu încredere la Andra, care te ajută să-ți creezi un plan de carieră sustenabil, bazate pe strategia ta de viață și ADN-ul tău profesional.

Definiția muncii, pentru fiecare dintre noi, este foarte fluidă.

Dacă te gândești cum poți munci conform identității tale, e vorba despre identitatea ta din prezent. Peste ani s-ar putea să descoperi lucruri noi despre tine și identitatea ta va fi diferită, deci și raportarea la muncă va suporta modificări. Iar acest lucru este perfect normal. De aceea este important să îți faci periodic o evaluare a stării de sănătate interioară. Îți hrănești mintea, trupul și sufletul așa cum au nevoie? Până la urmă, analizele de sânge și controalele medicale se fac periodic, nu doar o dată în viață.

Când ai acceptat de atâția ani gândul că munca e întotdeauna grea, e dificil să te convingi că poate fi și altfel.

În realitate, nu trebuie ca munca să fie exclusiv despre a face bani ca să supraviețuiești, ci poate fi despre a manifesta cine ești, despre a-ți exprima identitatea.

Dacă până acum pentru tine viața era doar despre muncă, ai ocazia să schimbi asta. Nu peste noapte, ci asumându-ți un întreg proces de schimbare și făcând pași mici zilnic.

Simți că relația ta cu munca este nocivă sau dezechilibrată? Acceptă că ai o problemă, conștientizeaz-o, dă-ți voie să crezi că se poate și altfel și fii curios/oasă să afli cum.

Vezi aici înregistrarea LIVE-ului și spune-ne: tu ce relație ai cu munca?