Recomandare de carte: Cum să îți faci mai puține griji cu privire la bani

Grijile cu privire la bani sunt diferite de problemele actuale legate de bani. Problemele financiare pot fi rezolvate de obicei în două feluri: prin creșterea veniturilor sau prin reducerea cheltuielilor, ambele putând fi utilizate ca modalități de reglare a datoriilor sau de finanțare a unor obiective precum educația proprie, educația copiilor sau schimbarea locuinței.

Grijile legate de bani, în schimb, se petrec în viața interioară a fiecăruia dintre noi, nu și în concret, în conturile bancare. Ele creează o stare negativă care, în final, conduce la a spune despre tine că nu te descurci prea bine cu banii, că iei numai decizii proaste și alte afirmații asemănătoare care, în esență, îți întăresc părerea negativă pe care ți-ai format-o despre tine de-a lungul timpului în lipsa unei investigații atente.

Dacă nu chestionezi grijile pe care ți le faci cu privire la bani și ce îți spui despre relația în legătură cu banii, e posibil să nu îți poți rezolva nici problemele financiare, cele de țin de concret.

În procesul de investigare a propriilor credințe despre bani și a grijilor pe care ți le faci, intervine posibilitatea să vorbeșți cu un coach financiar cu care poți împărtăși aceste lucruri. În timpul unei ședințe confidențiale de coaching în cadrul Banometru, poți vorbi despre problemele pe care le ai, dar și despre gândurile și grijile pe care ți le faci cu privire la viață și la bani. 

Programează o ședința gratuită de coaching financiar aici. 

Întrebarea esențială pe care autorul cărții “Cum să-ți faci mai puține griji cu privire la bani”, John Armstrong, o adresează încă de la început e legată de ceea ce și noi, în ședințele de coaching, încercăm să aflăm: 

„De ce faci ceea ce faci?”

Scopul întrebării este să descoperim care sunt argumentele care stau la baza afirmațiilor precum “Vreau să economisesc.

Acest prim DE CE se declină apoi în:

  •   De ce ai nevoie de bani? 
  •   Ce vrei să faci cu ei? 
  •   De ce vrei să economisești ?
  •   De ce important pentru tine să îți plătești mai repede datoriile ? 
  •   Care e legătura dintre bani și viața pe care o trăiești acum și cea pe care vrei să o trăiești?

Toate aceste întrebări sunt importante pentru că, în final, conduc la a-ți forma propria teorie despre bani, ancorată în viața de adult de acum, nu în ce ți-au zis părinții și bunicii când erai mic sau mică Așa cum, ca adult, știi că Moș Crăciun nu există, de ce ai mai crede în vorbe precum “Banii sunt ochiul dracului”? O astfel de credință nu îți mai servește acum, în prezent. În acest caz, ar fi interesant să afli la ce ți-a folosit până acum, dacă ți-a folosit în vreun fel și cu ce vrei să  înlocuiești această credință.

Ceea ce poate să fie devastator pentru unii oameni este să descopere că trebuie să muncească aproape toată viața ca să se întrețină. Banii sunt ca o relație cu membrii familiei pentru că, ne place sau nu place de ei, ceva din noi ne împinge să facem eforturi pentru a cultiva sau măcar a păstra o relație bună cu ei. Ca atare, grijile cu privire la bani te vor însoți toată viața dacă nu te ocupi de ele.

Un prim pas în a avea o relație mai bună cu banii este să afli care e legătura dintre grijile pe care ți le faci și obiectele pe care le deții sau pe care vrei să le cumperi și experiențele pentru care muncești. 

Iată un exemplu:

Te frustrează că apartamentele din centrul orașului costă prea mult? Întreabă-te de ce trebuie neapărat să locuiești într-o zonă centrală. Nu mai există alte zone frumoase în care te poți muta sau varianta de a locui în chirie? Ce spune acest lucru despre tine? Câteva sugestii: poate fi vorba despre statut, reputație, cine mai locuiește în zonă și ce părere crezi tu că își vor face acele persoane după ce te vei muta acolo.      

Ca atare, să rezolvi problemele legate de cantitatea de bani nu e strategia ideală, așa cum sugerează și autorul. Esențial este să te ocupi de relația cu banii și de ceea ce simți în legătură cu ce îți pot ei oferi, indiferent dacă e vorba de o mașină, o locuință sau o vacanță.

Având în vedere că suntem, în esență, niște ființe anxioase, dornice să evite suferința sau să sporească gradul de fericire, angoasa cu privire la bani ne va însoți toată viața. Așa cum relația cu banii este un maraton, nici grijile nu pot fi rezolvate dintr-o singură lovitură. Aspectele dureroase vor reapărea în mod constant, iar gândurile negative și credințele se pot reactiva oricând în situații sensibile. Așadar, merită să îți revizuiești în mod constant credințele cu privire la bani, analizând reacțiile pe care le ai când faci achiziții importante sau când te frustrează că nu îți permiți să îți cumperi un obiect, o proprietate sau o experiență.

Sentimentele neplăcute în legătură cu banii n-ar trebui evitate, așa cum nici emoțiile precum tristețea sau furia nu ar trebui respinse. Ele fac parte din viața noastră și se vor reîntoarce până când ne vom ocupa de ele.

În ședințele de coaching financiar Banometru poți vorbi despre grijile cu privire la bani și poți înțelege de ce le ai și ce înseamnă pentru tine. În același timp, poți descoperi soluții concrete cu privire la cum să rezolvi problemele legate de bani, precum plata datoriilor sau incapacitatea de a genera suficient de multe venituri pentru a trăi viață așa cum ți-o dorești. Îți sună bine? 

Dacă te-ai hotărât că a venit momentul să acționezi, înscrie-te acum aici.



img
img

Abonează-te la newsletter-ul comunității Banometru și ai acces la informații și resurse utile, care îți îmbogățesc percepția despre bani și te ajută în viața de zi cu zi.

Introdu mai jos adresa ta de e-mail pe care o vom prelucra conform detaliilor de aici.