Cum să-ți adaptezi bugetul în funcție de stilul de viață

Banii sunt strâns legați de viața noastră, iar viețile fiecăruia dintre noi diferă foarte mult. Așadar, planificarea banilor nu poate îmbrăca aceeași formă pentru toată lumea, ci este nevoie să adaptăm principiile de bugetare la personalitatea și la stilul de viață al fiecăruia.

Când bugetezi, este important să ții cont de prioritățile tale, de valori, dar și de situația de viață. În caz contrar, nu îți vei planifica banii eficient și vei resimți bugetarea ca pe o limitare sau un instrument nefolositor.

Ce este bugetul personal?

Bugetul este un instrument care te ajută să-ți planifici banii pentru o anumită perioadă de timp. El se referă la estimarea pentru o anumită perioadă a veniturilor și cheltuielilor, de cele mai multe ori pe o lună sau pe un an, ținând cont de nevoile și planurile tale, de preferințe, de stilul de viață etc. Cum bine sugerează un citat, bugetul înseamnă „să spui banilor tăi unde să se ducă, în loc să te întrebi unde au dispărut”. 

Cum te poate ajuta personalizarea bugetului?

  • Îți ia mai puțin timp să bugetezi, categoriile de cheltuieli fiind clare și la obiect.
  • Îți este mai ușor să economisești, deoarece nu ești legat(ă) de o sumă sau un procent anume. 
  • Ești mai pregătit(ă) când apare ceva neprevăzut, având suma potrivită la îndemână (ți se strică mașina de spălat, îți pierzi locul de muncă etc.).
  • Lași loc și de cheltuieli pentru dorințe, pentru sufletul tău, hrănind astfel o relație echilibrată cu banii, dar și satisfacția micilor bucurii pe care ți le oferi.
  • Vezi exact pe ce ți se duc banii și poți ajusta cheltuielile conform obiectivelor tale.
  • E mai simplu să menții obiceiul planificării pe termen lung.

De exemplu:

O familie cu doi copii, un student care locuiește cu părinții și o persoană pasionată de drumeții pe munte vor avea bugete cu sume alocate diferit pe categorii, dar și economii de valori diferite în fondurile de siguranță și de urgență. 

  • Familia va bugeta și pentru educația și creșterea copiilor și va avea un fond de siguranță mai mare decât studentul. 
  • Persoana care face des excursii la munte va dori să aloce mai mulți bani pentru echipament de calitate și poate o asigurare de sănătate. 
  • Dacă studentul/ studenta iubește spontaneitatea, este bine să prevadă bani în buget și pentru cheltuielile impulsive. Pentru studenți avem mai multe clipuri și materiale dedicate pe Banocontrol.ro, proiectul în care vorbim despre bani pe înțelesul tinerilor.

Continuăm cu exemplele:

  • Dacă ai mașină personală, va fi nevoie să prevezi în bugetul anual bani de ITP, revizie, schimbare de ulei, asigurări, benzină, parcare, rovinietă, spălare și alte cheltuieli asociate. Dacă nu ai mașină, vei avea cheltuieli cu transportul în comun sau contribuții la costul benzinei când mergi cu prietenii la drum.
  • Ai un animal de companie? Fă-i loc în buget cu o categorie dedicată, unde să treci hrana, vizite la veterinar, analize, tratamente, jucării, accesorii, cazarea/ îngrijirea când ești plecat(ă) de acasă mai mult timp etc.
  • O persoană care lucrează de acasă și nu petrece mult timp ieșind în oraș poate avea o garderobă mai simplă (deci și cheltuieli mai mici cu hainele și încălțămintea) față de cineva al cărui/ cărei loc de muncă presupune zilnic o ținută atentă (bancă, vânzări, protocol etc.).

Cum poți să-ți personalizezi bugetul?

  1. Descarcă modelul gratuit de buget personal lunar de pe site-ul Banometru.
  2. Analizează categoriile de cheltuieli pe o lună și vezi ce ți se potrivește și unde e nevoie de ajustări. La categoria și rubricile “Altele” poți trece cheltuielile pe care le faci, dar care nu se regăsesc deja, în funcție de pasiuni sau interese, ca de exemplu: alergare, drumeții, cărți, reviste, flori și plante etc.
  3. După câteva luni în care ai completat periodic costurile prevăzute și costurile reale, vei avea o imagine realistă asupra finanțelor tale, dar și asupra obiceiurilor tale de consum. Diagrama cu distribuția cheltuielilor te va ajuta să vezi clar unde ți se duc banii. Ești mulțumit(ă) sau vrei să schimbi ceva?
  4. Deși adesea sunt recomandate anumite procente pentru diferite categorii de cheltuieli, noi considerăm că e mai important să-ți planifici banii în funcție de situația ta. Nu e musai să economisești 10% sau 20% din venituri dacă la acest moment este prea mult pentru tine. Concentrează-te pe formarea unor obiceiuri financiare sănătoase, cum e cel de a economisi, și vei ieși în câștig pe termen lung. Pornește de la ce poți face acum, iar în timp poți crește suma economisită.
  5. Dacă ai nevoie de ajutor pentru realizarea sau personalizarea bugetului personal, programează-te la o ședință gratuită de coaching financiar. Când vine vorba de buget, la Banometru nu credem în “rețete” care funcționează pentru toată lumea și tocmai de aceea oferim susținere prin aceste sesiuni 1 la 1, pentru ca tu să găsești soluția potrivită ție. 

Bugetul are nevoie de personalizare și în funcție de sezon. Vara poate mergi la mai multe nunți, concerte și festivaluri și poate decizi să renovezi prin locuință. Toamna vine cu începerea școlii. Iarna, facturile sunt mai mari la utilități, deci e nevoie de bani în plus. 

Unele momente din viață vin cu nevoia de a schimba și categoriile din buget, ca de exemplu nașterea unui copil, mutarea cu cineva/ căsătoria, schimbarea locuinței (mutarea de la apartament la casă, de ex.), o boală care necesită tratament pe termen lung etc.

De-a lungul timpului trecem prin etape diferite, așa că, din când în când, verifică dacă bugetul tău îți mai reflectă obiectivele și situația actuală. Categoriile de la 20 de ani sau sumele alocate s-ar putea să difere la 30 sau la 40 de ani, deoarece și prioritățile se schimbă.

Bugetul este un instrument flexibil și folositor, dacă îl actualizezi în funcție de ritmul vieții tale. Te încurajăm să aplici metodele de bugetare potrivite ție și te așteptăm la o sesiune gratuită de coaching financiar dacă ai nevoie de ajutor la planificarea banilor!



img
img

Abonează-te la newsletter-ul comunității Banometru și ai acces la informații și resurse utile, care îți îmbogățesc percepția despre bani și te ajută în viața de zi cu zi.

Introdu mai jos adresa ta de e-mail pe care o vom prelucra conform detaliilor de aici.