Organizarea bugetului pentru educația copiilor (creșă, grădiniță, școală)

Printre cheltuielile aparent neprevăzute care ar putea fi planificate se numără cele legate de educația copiilor, în special cheltuielile care vin odată cu începerea școlii, adică toamna. Acestea îți pot pune la încercare stabilitatea financiară și te pot face să simți că nu ai cum să te descurci. Noi îți venim în ajutor cu o serie de resurse și idei folositoare!

În prima parte a acestui articol îți oferim 5 moduri prin care să administrezi cât mai bine banii pentru educația copiilor, iar în a doua parte vei găsi exemple concrete ale părinților din Comunitatea Banometru cu privire la valoarea bugetului pentru școală/ grădiniță și alte activități educaționale.

5 strategii pentru a gestiona cât mai eficient bugetul pentru educația copiilor
  1. Dacă ești părinte, personalizează bugetul cu o categorie de cheltuieli dedicată - Educația copiilor și asigură-te că acoperi toate nevoile, cum ar fi: rechizite, diferite materiale, cursuri extra, sport, uniformă etc., pe lângă cele cu școala/ creșa/ grădinița, dacă plătești pentru ele.
  2. Fă o listă cu toate cele necesare și de-abia apoi mergi la cumpărături. În acest fel te asiguri că nu uiți nimic, dar previi și cheltuielile din impuls. Pentru flexibilitate, poți lăsa loc de a cumpăra 1-2 obiecte extra sau poți bugeta o sumă fixă de bani pentru lucruri extra. Verifică dacă nu găsești prețuri mai bune în magazinele online.
  3. Cumpără din timp rechizitele și alte obiecte de papetărie, chiar și în cantități mai mari (nu expiră :) Le poți prinde în buget oricând pe durata anului, ca să profiți de prețuri mai avantajoase, eventuale promoții și să eviți aglomerația din luna septembrie. În acest fel începerea anului școlar nu te va mai lua prin surprindere din punct de vedere financiar. 
  4. Creează un fond de economii pentru educație. Pune periodic bani deoparte pentru educația copiilor tăi, dar și a ta. Dezvoltă-ți abilitățile pentru a rămâne actual(ă) pe piața muncii și a-ți găsi mai ușor un serviciu sau surse suplimentare de venituri; fă-ți un plan pe termen mai lung pentru fiecare.
  5. Bugetează cheltuieli cu școala și pentru după începerea școlii. Chiar dacă ai cumpărat mare parte din cele necesare, probabil la începerea școlii vor mai apărea cheltuieli sau vor fi de luat anumite caiete ori cărți despre care vei afla de-abia atunci. Pregătește-te cu o sumă de bani de rezervă, care să acopere cheltuielile suplimentare și să nu-ți dea bugetul peste cap. În caz că nu va fi nevoie de această sumă, o poți pune în fondul pentru educație. 

*Bonus: Dacă bunicii își doresc să-și răsfețe nepoții și vor să le ofere cadouri în bani, le poți propune să contribuie (total sau parțial) la costul unui curs/ al unui sport practicat de copil. 

Cum se descurcă părinții din Comunitatea Banometru cu cheltuielile pentru educația copiilor? 

I-am întrebat și iată ce am aflat!

29% dintre părinți alocă 1.000-2.000 lei pe lună pentru educația copiilor, mai exact cheltuielile cu școala/ grădinița/ facultatea + activitățile extra-curriculare. Alți 29% cheltuie peste 3000 lei pe lună, în timp ce 19% au prevăzută o sumă de 2.000-3.000 lei lunar. 23% se încadrează în 500-1.000 lei pe lună cu bugetul pentru educația copiilor. La sondaj au răspuns 106 persoane, cărora le mulțumim mult pentru împărtășire!

Legat de cheltuielile cu începerea școlii, un părinte cu doi copii ne-a spus că alocă în jur de 350 de lei/ copil pentru haine și încălțăminte noi pentru și până în 200 de lei/ copil pentru rechizite.

Un alt părinte a plătit 350 de lei pentru rechizitele celor doi copii, de 11 și 16 ani, iar cumpărarea hainelor este planificată mai târziu, nu neapărat pentru începerea școlii.

Pentru un copil de 5 ani, părintele ne-a spus că suma alocată lunar educației este de 5.500 lei și acoperă: grădiniță, terapii, însoțitor, cățărat la panoul de escaladă, terapie cu cai, materiale pentru mamă, cursuri pentru părinți.

Pentru 2 copii (dintre care unul la școală privată), o tabără, un sport fiecare și maxim 2 activități extra, costurile se ridică la 5.800 lei, sumă care nu include rechizitele.

În funcție de sezon și de activități, un alt părinte cu doi copii ne-a detaliat astfel:

  • Afterschool: 550-700 lei/ pe sezon școlar, la un copil
  • Grădiniță: 2-300 lei/ lună (în funcție de prezență), la celălalt copil 
  • Robotică: 260 lei - 1 copil
  • 2 tabere de vară diferite, 2 săptămâni: 1.300 lei - 2 copii
  • Schi (decembrie - martie): circa 5.500 lei 
  • Baschet, înot: gratis sau costuri acoperite de bunici

IMPORTANT!
Ne-am dorit să-ți prezentăm aceste cazuri concrete ca să-ți faci o idee cu privire la cum procedează alte familii și cum își împart bugetul pentru educația copiilor. 

Așa cum subliniem de fiecare dată, situația fiecărei familii este unică și nevoile copiilor diferă, astfel că nu trebuie să te îngrijorezi dacă în cazul tău cheltuielile sunt altfel împărțite sau există alte priorități în acest moment. Exemplele de mai sus pot fi o sursă de inspirație, dar adaptează-le în funcție de cazul tău și al familiei tale (Citește articolul despre adaptarea bugetului la stilul de viață, dacă n-ai făcut-o încă).

Nu-ți ajung banii pentru școală și educația copiilor? Dacă ți-e greu să acoperi toate costurile și apar mereu cheltuieli neprevăzute, programează-te la o sesiune gratuită de coaching financiar cu un specialist Banometru și împreună veți găsi o soluție la dificultățile cu banii!



img
img

Abonează-te la newsletter-ul comunității Banometru și ai acces la informații și resurse utile, care îți îmbogățesc percepția despre bani și te ajută în viața de zi cu zi.

Introdu mai jos adresa ta de e-mail pe care o vom prelucra conform detaliilor de aici.