Cum să-ți planifici mesele ca să economisești timp și bani

Știai că banii dați pe mâncare reprezintă aproximativ o treime din totalul cheltuielilor pe care le realizăm? Și că o mare parte din ea ajunge să fie aruncată?!

Unde mai pui și că scumpirea alimentelor nu mai e un secret pentru nimeni și este o realitate cu care trăim de mai bine de un an…

Dacă ești în căutarea unor metode de reducere a cheltuielilor, dar și de organizare mai eficientă a felului în care cheltui banii pe mâncare, realizarea unui buget de mâncare personalizat de care să te ții și planificarea sunt soluții ușor de aplicat și foarte eficiente.

Dacă nu ne crezi pe cuvânt, realizarea bugetului de mâncare și planificarea meselor vin cu multe avantaje:

  • Reduci cheltuielile cu mâncarea
  • Știi câți bani vei da pe mâncare în avans - fără surprize neplăcute!
  • Eviți stricarea alimentelor și risipa, deci nu mai arunci bani la gunoi
  • Economisești timp – planificarea poate scurta cumpărăturile și durata gătitului
  • Te hrănești mai sănătos, pentru că știi ce ingrediente pui în mâncarea gătită acasă 
  • Poate fi o activitate plăcută de făcut în familie, mai ales dacă ai copii

Bun, dar cum faci, practic, bugetul de mâncare și cum îți organizezi mesele? 

Am sintetizat pentru tine câteva idei din LIVE-ul “Sfaturi și idei pentru realizarea și urmărirea unui buget de mâncare”, unde Oana Mitruț a adus-o ca invitată pe Andreea Grecu (Taste Bazaar), blogger culinar chiar la noi pe contul de instagram. (Dă follow @banometru, dacă încă nu ai făcut-o.)

Cum să-ți optimizezi bugetul de mâncare
  1. Setează-ți un obiectiv: De ce vrei să reduci bugetul alocat alimentației?
    De exemplu, poate vrei să investești sau să economisești banii respectivi. Stabilirea unui obiectiv te va motiva să te ții de treabă.
  2. Alocă din bugetul mare al familiei o sumă/ un procent pentru mâncare.
  3. Vezi unde te afli acum: notează-ți cheltuielile lunare din prezent cu mâncarea.
  4. Urmărește cheltuielile pe parcurs și observă pe ce alimente cheltui banii, ca să vezi de unde poți ajusta pentru a te încadra suma alocată. Obișnuiește-te să-ți notezi cheltuielile după fiecare repriză de cumpărături, ca să-ți fie mai ușor. Poți folosi o aplicație de tipul Money Manager, un Excel sau chiar o agendă fizică.
  5. În optimizarea bugetului ține cont de câte mese poți găti acasă, cât timp poți aloca gătitului, de stilul de viață și preferințele alimentare. Te va ajuta și o listă cu alimente “non-negociabile”, adică produse la care nu vrei să renunți.

Nu uita că optimizarea bugetului este un proces, un parcurs din care înveți. Tratează-te cu blândețe și nu te aștepta să fie perfect sau să-ți iasă din prima. S-ar putea ca în unele luni să uiți să notezi cheltuielile, dar asta nu înseamnă că trebuie să renunți.

Pasul esențial, dar și instrumentul cu care vei ajunge să lucrezi  în acest proces este realizarea planului alimentar, adică organizarea meselor. De obicei se face pentru săptămâna următoare și poți planifica toate mesele, sau doar o parte. Apoi le poți aranja într-un tabel, pe zile, ca să ai o privire de ansamblu.

Cum să-ți faci un plan alimentar
  1. Analizează onest situația actuală: gătești acasă? Ai timp/ cunoștințe pentru asta? Cât timp ai putea aloca zilnic gătitului? Mănânci des în oraș, la birou? 
  2. Stabilește-ți un sistem: ce vrei să incluzi în mesele săptămânale? De exemplu, într-o săptămână îți propui o masă cu pește, o masă cu linte sau năut, o masă vegetariană, o masă rapidă, de 15 minute etc. Include mâncăruri pe placul tău/ vostru. 
  3. Găsește rețetele. Pot fi și rețete simple, nu trebuie să-ți propui să gătești rețete complicate în fiecare zi. Eventual, fă o listă cu rețete preferate ale familiei, din care să poți alege. Periodic, adaugă rețete noi. Inspiră-te din meniurile restaurantelor, de pe Internet etc.
  4. În funcție de rețetele alese pentru săptămâna respectivă, fă lista de ingrediente necesare. Verifică ce produse ai deja în cămară sau frigider, iar pentru restul mergi la cumpărături. 
  5. Câteva idei pentru a-ți ușura planificarea: pregătește porție dublă seara ca să ai și a doua zi la prânz; gătește într-o zi un fel de mâncare pentru câteva zile; taie, fierbe și/ sau porționează anumite ingrediente, ca să le ai la îndemână. 
  6. Fii flexibil(ă). De exemplu, poți schimba unele mese între ele.
  7. Dacă ești la început, fă o planificare doar pe 2-3 zile, ca să testezi cum merge. Dacă planificarea nu funcționează într-o săptămână, nu te descuraja. Experimentează și găsește formula care se potrivește stilului tău de viață și preferințelor alimentare.

Vezi înregistrarea completă a LIVE-ului cu Andreea Grecu, aici.

Sperăm ca aceste principii împărtășite de Andreea să-ți fie de folos și să te ajute la reducerea cheltuielilor! 

Chiar dacă la planificarea meselor vorbim despre rețete culinare, ține minte că în viață nu există „rețete” care să meargă la fix pentru toată lumea. Te încurajăm să iei ce ți se potrivește din acest material și să adaptezi la propriul context.

Concluzia este că oriunde te-ai afla pe drumul de bugetare, este nevoie să ai flexibilitate, blândețe și asumare în proces, întrucât este un parcurs constant de învățare și adaptare.

Spor la economisit și preparat mese delicioase!



img
img

Abonează-te la newsletter-ul comunității Banometru și ai acces la informații și resurse utile, care îți îmbogățesc percepția despre bani și te ajută în viața de zi cu zi.

Introdu mai jos adresa ta de e-mail pe care o vom prelucra conform detaliilor de aici.