Cum îți formezi obiceiurile de cheltuire?

De ce cheltuim cum cheltuim? Altfel spus, de ce unii oameni aleg să scoată imediat bani din buzunar pentru cel mai nou model de telefon, în timp ce alții preferă să economisească și să-l folosească pe cel vechi?

Aceste întrebări dar și altele sunt inspirația articolului de azi, în care explorăm obiceiurile de a cheltui. Cât de mult conștientizăm cum se formează, pentru a înțelege cum putem să le schimbăm? Și ce anume ne determină să ne dorim acest lucru?

Obiceiurile de cheltuire sunt rezultatul unor factori diverși, fiind în mare măsură influențate de ceea ce ne înconjoară, ca de exemplu:

  • Obiceiurile de cheltuire ale părinților noștri sau ale altor persoane semnificative din jurul nostru. 
  • Cultura și societatea. Tiparele culturale diferite dictează ce obiceiuri de a cheltuieli sunt normale. De exemplu: cineva crescut într-un mediu/ familie cu avere mare poate avea obiceiuri de cheltuire foarte diferite de cineva care a crescut într-un mediu sărac.
  • Credințele spirituale. Religia poate avea o puternică forță de modelare asupra obiceiurilor de a cheltui. Multe religii încurajează pomana sau donarea în scopuri caritabile.
  • Personalitățile și experiențele noastre. Doi frați crescuți în același mediu pot avea obiceiuri foarte diferite: unul poate fi calculat și strângător, iar celălalt, un cheltuitor cu spirit liber. 
  • Mass-media. Gândește-te la obiceiurile de a cheltui ale personajelor pe care le-ai văzut la televizor în timp ce creșteai, dar și astăzi. Mâncau des în oraș? Mergeau frecvent la cumpărături? Au renunțat la ceea ce-și doreau ca să economisească pentru pensie?

De ce este greu să schimbi obiceiurile de cheltuire?

Imaginează-ți un râu. În fiecare zi, el urmează aceeași cale. Este nevoie de un eveniment dramatic sau catastrofal pentru a schimba cursul râului. În același mod, ne obișnuim cu modul în care cheltuim și/ sau economisim. În timp, e din ce în ce mai dificil să schimbi un obicei, pentru că acesta ne-a devenit foarte natural. 

Provocarea de a ne schimba obiceiurile de cheltuire constă în crearea unui „nou normal”, adică schimbarea comportamentului. Una dintre cele mai frecvente schimbări de comportament pe care oamenii le caută este un soi de dietă alimentară. Dacă ai petrecut ani și ani mâncând la fel, este dificil (dar nu imposibil) să schimbi acest tipar. 

Înțelege mai bine obiceiurile tale de cheltuire cu ajutorul Banometru!

O parte importantă a procesului de schimbare a comportamentului nu este doar înțelegerea a ceea ce cheltui; este important să înțelegi DE CE cheltui așa cum o faci. Acest lucru înseamnă să faci un buget și să-ți înregistrezi cheltuielile, dar mai ales să conștientizezi cele enumerate mai sus pentru a pune în context obiceiurile de cheltuire. Nu poți schimba ceea ce nu înțelegi. 

Poate descoperi că petreci cu reținere când ieși cu un prieten, dar petreci cu un abandon nesăbuit când ieși cu un alt prieten. Sau când iei salariul îți plătești facturile, mergi la cumpărături și la final de lună, dacă mai rămân bani, pui ceva deoparte, în loc să fie acesta primul lucru pe care să-l faci când primești banii. 

Prin sesiunile gratuite de coaching financiar oferite la Banometru poți să-ți înțelegi mai ușor obiceiurile și atitudinile legate de bani, ca să faci alegeri mai bune când vine vorba de cheltuieli și nu numai. Coaching-ul financiar îi ajută pe oameni să vadă tiparele de cheltuieli și motivațiile din spatele lor.

  • Poate fi distractiv și ușor de înțeles cum cheltuiești, economisești, te îndatorezi, faci donații etc. De exemplu, Andreea a observat că dădea mulți bani pe cadouri pentru ceilalți, însă nu pentru ea. De când a început să aloce sume lunare clare, separate (cadouri pentru prieteni și cadouri pentru ea) și să nu le depășească, a început să aibă grijă și de ea, dar și să înțeleagă ca are grijă de prieteni atât cât poate și e în regulă așa.
  • Este practic. Fie că este vorba de educație financiară pentru adulți sau adolescenți, nimănui nu-i place să stea la un birou și să asculte o prelegere. Același lucru este valabil și pentru foile de lucru sau prezentări. Oamenii consideră că multe activități tipice de învățare și evaluare sunt plictisitoare. Sesiunile de coaching de la Banometru sunt individuale și personalizate pentru situația fiecărui participant, deci nu te vei plictisi.
  • Este lipsit de judecată. Adesea, oamenii ezită să se gândească la finanțele proprii și să vorbească despre felul în care cheltuiesc și economisesc pentru că se simt judecați. La Banometru nu există un răspuns corect sau greșit. Creăm un mediu unde oamenii să se simtă confortabil să discute și să explice cum și ce simt în legătură cu banii și să găsească busola financiară proprie.

Așadar, dacă vrei să înțelegi de unde vin obiceiurile de cheltuire pe care le ai acum și, poate, să le schimbi, te încurajăm să scrii pe o foaie de hârtie cu ce obiceiuri de cheltuire ai crescut și ai observat în jurul tău, în familie, la oamenii apropiați și în mass media.

Dacă ai nevoie de îndrumare ca să conștientizezi și/ sau să schimbi obiceiuri de cheltuire care nu îți (mai) sunt folositoare, rezervă-ți o sesiune gratuită de coaching financiar Banometru!

Acest articol a fost realizat de către Carmen Costescu, coach financiar independent Banometru, cu peste 25 de ani de experiență în domeniul financiar. Carmen face parte din echipa celor 11 specialiști Banometru care te sprijină prin sesiuni gratuite de coaching financiar. Poți citi mai multe despre ea aici, cât și despre ce este coaching-ul financiar Banometru.

 



img
img

Abonează-te la newsletter-ul comunității Banometru și ai acces la informații și resurse utile, care îți îmbogățesc percepția despre bani și te ajută în viața de zi cu zi.

Introdu mai jos adresa ta de e-mail pe care o vom prelucra conform detaliilor de aici.