Cum arată un CV modern? La ce se uitǎ un recruiter atunci când îl deschide? Ce competențe e nevoie sǎ dezvoltǎm în era AI-ului? Sunt doar câteva dintre întrebările la care am răspuns joi, 13 martie, alături de Armina Sîrbu, Expert Talent Development, în cadrul unui eveniment live online. Peste 100 de participanți au descoperit cele mai bune practici pentru un CV competitiv.
Mai jos, regăseşti câteva idei principale extrase din discuția cu Armina, pe baza experienței sale de expert în dezvoltarea oamenilor, coach de relație cu munca și strateg în carieră. Dacă vrei sǎ revezi înregistrarea, o poți accesa chiar aici.
Curriculum Vitae, poarta de acces spre jobul mult visat sau o formalitate?
-
De ce ne trebuie un CV?
Cunoscut mai degrabă ca hârtia fără de care nu poți obține un job, CV-ul este o sinteză a parcursului tău profesional și trebuie să reflecte autentic cine ești. În plus, un CV reușit are nevoie sǎ fie orientat spre viitor, spre obiectivele profesionale pe care le ai pentru următorii 3-5 ani. Așadar, nu te sfii să ai aspirații mărețe și să orientezi CV-ul spre pozițiile pe care dorești sǎ le ocupi.
-
De câte tipuri poate fi CV-ul?
În funcție de experiența ta, de nevoia și contextul pentru care folosești CV-ul, acesta poate fi tip:
- Academic, atunci când ai mai puțin de 3 ani de experiență de lucru,
- Experiență, atunci când ai un bagaj profesional solid pe care vrei să-l expui,
- Europass, atunci când vrei să aplici la un job într-o instituție de stat sau oficială.
Cu toate acestea, ținând cont că, de cele mai multe ori, nu putem face o delimitare clară, cheia către succes este un mix al celor trei. Dacă ești proaspăt absolvent, vei vrea să aduci atenția asupra reușitelor din câmpul academic, deci CV-ul va începe cu listarea studiilor. Din contră, dacă ai peste 30 de ani și anii de muncă acumulați sunt considerabili, ideal este să începi CV-ul cu enumerarea experiențelor profesionale.
Nu uita cǎ rolul CV-ului este să te aducă la un interviu, așa că e important să te gândești bine care sunt punctele tale forte și ce ar atrage atenția unui potențial angajator. În 2025, primul filtru pentru CV-ul tău va fi, cel mai probabil, un algoritm automat care caută cuvinte-cheie.
Concluzia? Alocă timp suficient realizării CV-ului și notează constant fiecare experiență ce crezi cǎ merită menționată. În funcție de job, ia în calcul sǎ introduci în CV cuvinte cheie care se regǎsesc în anunțul de angajare și care au legaturǎ cu poziția pentru care aplici.
Exemplu: Dacă vizezi rolul de Digital Marketing Specialist, dar în CV-ul tău nu se regăsește nicăieri aceastǎ terminologie, e foarte posibil ca CV-ul nici sǎ nu ajungă în mâna unui HR pentru cǎ el nu va fi trecut de acea filtrare automată, întâi de toate. Prima impresie conteazǎ!
-
Care sunt secțiunile unui CV?
Ei bine, putem vorbi despre 6 secțiuni principale, așa cum sunt descrise de Armina:
- Cartea de vizită (Rolul curent, rolul dorit, cuvinte cheie care sunt în trend)
- Obiectivul de carieră (Exprimarea clară a intenției de angajare în raport cu anii de experiență)
- Rezumatul de profil (Cu abilități transferabile și diferențiatori, într-o formă sintetică)
- Experiența în muncă
- Cursuri şi certificări
- Studii (dacă avem facultate, nu e necesar sǎ mai trecem liceul)
Important! Un CV echilibrat nu trebuie sa depăşeascǎ 2 pagini și trebuie sǎ cuprindă doar informațiile relevante pentru jobul pe care-l țintim.
Drumul CV-ului către recruiter. Provocări și cum ieșim din tipare
În contextul în care aceste filtre de selecție automate pot fi privite ca o amenințare, e nevoie să ne documentăm foarte bine înainte de a decide cum facem ca CV-ul nostru să se individualizeze, fără să devină prea grafic, prea complicat sau chiar… plictisitor.
Iată câteva aspecte de care să ții cont ca să ai mai multe șanse de a trece de „ochii ageri” ai unui asistent de recrutare, care se pare că alocă între 3-8 secunde pentru a scana întregul CV. 🙂
- Folosește LinkedIn Jobs pentru a vedea care sunt cuvintele cheie și abilitățile la mare căutare.
- Fii pe fazǎ şi aplică în primele 24 - 48 de ore de la publicarea anunțului.
- Alege un design atractiv și o fotografie profesionalǎ.
- Adaugă o scrisoare de intenție sau un portofoliu care să te diferențieze, dacă este cazul.
- Asigură-te că ai un fir roșu, că există coerență și puncte comune în ceea ce expui în CV.
- Concentreazǎ-te pe super skills, acele abilități relevante, fără să dai detalii nefolositoare.
- Nu uita să lași în CV-ul tău amprenta ta de emoție, ce conteazǎ pentru tine și care sunt valorile care te ghidează în viață!
Cum ne creștem șansele ca CV-ul nostru să ne și ducă spre jobul mult visat?
În prezent, între 42 și 48% dintre joburi se ocupă prin recomandare, astfel că doar un CV bun nu este mereu calea sigură spre reuşită. La fel de important este și networking-ul, participarea la evenimente, prezența pe rețelele sociale profesionale sau website-uri unde se publică anunțuri, cum ar fi LinkedIn, Ejobs sau Hipo.ro.
Ai curaj, asumă-ți refuzurile și nu uita să ieși cât mai des din casă la evenimente de profil, târguri de joburi, cum ar fi Angajatori de Top, sau orice interacțiuni care te vor ajuta să te conectezi cu oameni cheie. Cu această ocazie, vei putea să iei și pulsul pieței, să captezi elemente din cultura companiilor pe care le urmǎreşti și în care ți-ar plăcea să lucrezi. Deci, unde mergi și pe cine scoți la cafea?
Pe final, 5 sfaturi cheie de la Armina Sîrbu
- Poate dura între 2 săptămâni și un an să găseşti jobul mult visat, în funcție de cât de mult aplici, cât de bine e optimizat CV-ul tău și de nivelul de senioritate pe care-l ai.
- Ajusteazǎ-ți așteptările, în cazul în care nu reușești să obții interviuri. Jobul nu e Făt-Frumos să-ți îndeplinească toate dorințele sau nevoile…
- Antreneazǎ-te pentru interviuri, aplicând constant, mai ales atunci când nu ești presat pentru a face o schimbare de job; așa vei înțelege mai bine cum funcționează un interviu și cum să deprinzi acele interviewing skills.
- Deschide în mod spontan uși - nu e mereu nevoie să aștepți să se deschidă o poziție, poți chiar tu să fii cel care inițiază conversația cu top companii din industriile de interes.
- Învață constant și fii cu ochii pe competențele transferabile - Excel, design, abilitǎți de comunicare şi toate cele de mai jos, ca sǎ vezi câte bifezi!
În cadrul evenimentul live, 10 persoane au câștigat câte o analiză gratuită a CV-ului lor din partea Arminei.
Dacă te interesează și pe tine să afli mai multe despre serviciile pe care le oferă Armina, te invităm să-i accesezi site-ul, byarmina.com.