Deși în România există numeroase familii monoparentale, despre părinții singuri și dificultățile cu care se confruntă se discută foarte rar. Mai mult, atunci când subiectul este abordat în mass-media, capătă o tentă de tabloidizare și se pune accent pe scandaluri și despărțiri, ceea ce nu reflectă întotdeauna realitatea.
Provocările sociale și psihologice ale părinților singuri sunt adesea dublate de provocări în plan financiar: gestionarea cheltuielilor zilnice, economiile pentru educația și viitorul copiilor, obținerea unui venit suficient. Pentru acești părinți devine o operațiune ca „o acrobație pe sârmă, fără plasă de siguranță” să le ofere copiilor stabilitate și prezență, fără a-și neglija însă propriile nevoi.
La Banometru ne-am dorit să aducem la lumină provocările din familiile monoparentale și să le oferim încurajare și inspirație pentru a depăși mai ușor obstacolele cu care se întâlnesc zi de zi, în plan financiar, dar și emoțional. Am discutat despre toate acestea în cadrul LIVE-ului „Superputerile unui părinte singur. Despre bani, educație și provocări”, a cărui invitată specială a fost Daniela Palade Teodorescu, jurnalistă, scriitoare, trainer, creatoarea Comunității Părinților Singuri din România. Poți urmări înregistrarea conversației aici.
Iată câteva idei desprinse din acest dialog:
- Putem vorbi despre un stigmat social al părinților singuri. Familia monoparentală este de obicei privită cu reținere, chiar cu respingere, fiind asociată cu scandalul pe care îl vedem în media tabloidă. Adesea, i se pune eticheta de familie „dezorganizată”, cu probleme, ceea ce nu este cazul. Prin inițiativele sale, Daniela și-a dorit să facă din acest subiect unul despre care să se discute deschis, fără prejudecăți, rușine sau vinovăție.
- Nu există statistici foarte clare sau actuale despre părinții singuri în România. În plus, în cifrele despre familiile monoparentale nu sunt incluși părinții care nu au fost căsătoriți sau mamele care au decis să aibă copii singure. Cifrele arată că aproximativ 1 din 5 familii este monoparentală, iar 90% dintre părinții singuri sunt mame. Rata divorțurilor a crescut din ce în ce mai mult, din multe cupluri căsătorite rezultă copii, deci după divorț rezultă monoparentalitatea.
- O comunitate formată din alți părinți singuri poate fi de mare ajutor, prin sentimentul de apartenență și acceptare pe care îl oferă, alături de socializare. Daniela povestește că în anii 2011-2012 a mers la întâlnirile organizate de Asociația Familiilor Monoparentale FAMO (care în prezent nu mai există), unde a găsit susținere și înțelegere și a beneficiat și de consiliere psihologică gratuită. În plus, copiii ei se întâlneau cu alți copii în aceeași situație, din familii monoparentale, ceea ce i-a ajutat să se comporte mai firesc, să înțeleagă că nu e ceva în neregulă cu ei. Așadar, echilibrul emoțional al părinților și al copiilor are de câștigat de pe urma integrării într-o comunitate.
- În prezent, bursele pentru elevi din familii monoparentale se acordă doar dacă venitul mediu net lunar pe membru de familie, pe ultimele 12 luni, nu depășește salariul minim net pe economie. Astfel, părintele adesea trebuie să aibă mai multe locuri de muncă pentru a ține bugetul familiei în echilibru.
Familiile monoparentale sunt mai expuse riscului de sărăcie decât familiile cu doi părinţi. Sprijinul financiar pentru familiile monoparentale este insuficient în România, iar acest lucru o arată și datele oficiale. Conform statisticilor, familiile monoparentale din România sunt mai defavorizate financiar decât cele din Europa de Vest. Astfel, un părinte singur trebuie să muncească mai multe ore pe săptămână pentru a ieși din sărăcie, iar costul creșterii a doi copii este la fel de mare ca și pentru o familie cu ambii părinți. În Europa de Vest, datorită diverselor sisteme de ajutor social, costul este mai mic.
- Daniela a discutat deschis cu copiii ei despre buget și prioritizarea cheltuielilor în familie: mai întâi se plătesc nevoile (întreținere, utilități, rată etc.) și de-abia apoi se alocă banii pentru dorințe. Diferențierea dintre nevoi și dorințe a fost o lecție importantă, iar Daniela consideră că aceste concepte financiare de bază se pot explica într-un mod prietenos copiilor, chiar și de la 5-6 ani, astfel încât ei să cunoască rostul banilor și să înțeleagă mai târziu realitățile financiare, administrarea bugetului, prioritizarea.
- Discuțiile cu specialiști, informațiile luate din conferințe, webinarii și programele gratuite pot ajuta părinții singuri să se dezvolte personal și să descopere resurse esențiale pentru o viață mai bună. De exemplu, la Banometru oferim gratuit cursuri de educație financiară și coaching financiar, pentru ca un număr cât mai mare de persoane să aibă acces liber la informații de bază despre gestionarea banilor.
Lecțiile financiare ca părinte singur
Există puține repere de parenting pentru părinții singuri, ei fiind un segment social vulnerabil și vulnerabilizat din punct de vedere social, psihologic și financiar. Iată câteva dintre abilitățile și lecțiile folositoare pe care familiile monoparentale le pot deprinde din situația lor de viață:
Capacitatea de a gândi pe termen lung este o abilitate valoroasă pentru un părinte singur, consideră Daniela. Multe decizii se iau din frică, pe un fond emoțional negativ, ceea ce nu este benefic pentru viitor. Părintele are nevoie de luciditate și abilitatea de a evalua situațiile obiectiv, de a pune în balanță beneficii și riscuri, ca la o analiză SWOT (puncte tari, puncte slabe, oportunități și amenințări). Antrenarea gândirii anticipative este foarte valoroasă.
Nu trebuie întotdeauna să menții un echilibru perfect. Este nevoie să înveți să accepți că uneori mai și pierzi, fie că este vorba despre bani sau liniște sufletească. PAcea e mai importantă decât dreptatea.
Cultivarea spiritului de echipă la copii reprezintă un alt principiu pe care îl recomandă Daniela în familiile monoparentale. Părintele singur nu este unicul furnizor de relaxare, distracție, confort emoțional, siguranță psihologică, ci fiecare contribuie la bunăstarea echipei, atât cât poate.
Autonomia este o competență esențială de viață care se dezvoltă la copiii din familii monoparentale, iar limitarea resurselor financiare poate fi o oportunitate de responsabilizare și reducere a risipei. La copii, autonomia se poate manifesta prin studiul individual eficient, prin orientarea în mijloacele de transport și, mai târziu, în viața profesională.
Învață să transformi vulnerabilitățile în abilități, să te concentrezi pe găsirea de soluții.
Construiește-ți tribul tău. Apelul la familia extinsă (părinți, bunici, unchi, surori, veri) sau la prieteni este un antidot pentru izolare și singurătate. În mediul online, părinții singuri pot găsi susținere în comunități formate din oameni cu valori și situații de viață similare, care te înțeleg și fără să spui prea multe. Sănătatea ta mintală va avea de câștigat.
Daniela a încercat să găsească în fiecare încercare de viață o scânteie pentru a construi ceva util și frumos pentru oamenii care trec prin situații similare. Toate proiectele ei sociale vin din propriile nevoi, din lecții pe care le-a trăit și poată să le transmită mai departe cu autenticitate.
Unde poate găsi sprijin un părinte singur?
- Beneficii financiare oferite de stat pentru familiile monoparentale
- Pentru gestionarea mai bună a finanțelor ca părinte singur, programează-te la o sesiune gratuită de coaching financiar cu un specialist Banometru.
- Ghid pentru a beneficia de servicii decontate de Casa Națională de Asigurări de Sănătate pentru servicii psihologice (nu se adresează doar părinților singuri, dar poate fi util pentru cei cu resurse financiare reduse)
- Pagina de Facebook Comunitatea Părinților Singuri din România
- Grupul de Facebook Familii monoparentale - parinti singuri (mămici singure și tătici singuri)
- Grupul de Facebook Familii monoparentale by Florin Alexandru
- Grupul de Facebook Familii Monoparentale-grup de sprijin pentru părinții singuri
_______________________
Despre Daniela Palade Teodorescu
Est jurnalistă, scriitoare, trainer educațional, diversitate și incluziune, consilier de dezvoltare personală și de tranziție în carieră. A fost 20 de ani redactor șef al revistei Avantaje, iar alți doi ani, redactor șef la Revista CARIERE.
Este părinte de doi copii adolescenți și o promotoare a ceea ce înseamnă educație de calitate, gândire „out of the box” și meseriile viitorului, în calitate de co-autor al Ghidului Mseriilor Viitorului, realiat de echipa INACO - Inițiativa pentru Competitivitate.
În practica de jurnalist a abordat în premieră subiecte precum criza profesională a vârstei de mijloc, tabuuri socio-profesionale, sănătatea și echilibrul interior, tabuul din spatele statutului social (divorț, părinte singur), violență domestică, migrația feminină a forței de muncă, exodul mamelor, leadership feminin și antreprenoriat feminin etc.