Ești girant? Uite ce trebuie să știi!

Există o zicală care spune că „Prietenul adevărat la nevoie se cunoaște.” Ei bine, prietenul se cunoaște și mai bine când îți cere să fii girant pentru un împrumut. Accepți sau nu?

Multe persoane consideră că a fi girant este doar o formalitate, un gest frumos care nu va avea consecințe concrete. De fapt, când girezi pentru cineva, îți asumi responsabilitatea de a plăti o datorie în cazul în care persoana respectivă nu o mai poate face sau nu mai vrea. Astfel, acest act nobil poate avea urmări financiare asupra ta, chiar după ani de la semnarea contractului, când poate ai și uitat de el. 

Dacă ai o relație apropiată cu cel/ cea care apelează la tine și deții resurse financiare suficiente, poți să-i oferi susținere și să-ți arăți încrederea devenind girant, însă informează-te înainte să iei o decizie.

Girant – ce înseamnă?

Girantul este persoana care garantează plata unei datorii în cazul în care debitorul principal nu o mai poate plăti. Un fel de “plan B” pentru instituția de credit. De obicei se apelează la giranți când veniturile debitorului nu sunt suficiente pentru a accesa creditul sau ca formă suplimentară de garantare a acestuia. 

Spre exemplu, casele de ajutor reciproc (asociații unde membrii pun banii împreună sub formă de fond social și se împrumută din banii strânși) solicită ca membrul să aducă giranți în momentul în care ia un credit, pentru a se asigura cu această formă de presiune socială ca persoana respectivă nu își va uita obligațiile asumate prin contractul de împrumut.

Juridic, girantul este direct responsabil pentru plata datoriei, alături de beneficiar. Girantul răspunde cu tot patrimoniul său pentru achitarea datoriei. În caz de probleme, executorul judecătoresc se poate îndrepta spre executarea oricăruia sau tuturor debitorilor și giranților, deoarece interesul lui e să recupereze paguba, indiferent de la cine.

Emoțional, girantul trebuie să gestioneze presiunea și incertitudinea asociate cu această responsabilitate.

Ce trebuie să știi dacă ești girant
    • Nu beneficiezi de pe urma creditului, în sensul că nu devii co-proprietar al locuinței cumpărate cu acel credit, de exemplu. 
    • Trebuie să respecți aceleași condiții de eligibilitate ca și persoana care ia creditul, respectiv să ai venituri cu caracter permanent, grad de îndatorare sub limita maximă impusă de BNR, să nu ai restanțe la credite etc.
    • Împrumuturile la care ești girant îți afectează gradul de îndatorare, deci fii atent(ă) la acest aspect dacă intenționezi să iei un credit pentru tine în viitorul apropiat.
    • În situația în care debitorul nu mai poate sau nu mai vrea să-și plătească ratele la credit, ca girant ești obligat să preiei acest rol, chiar dacă au trecut mai mulți ani de la semnarea contractului. 
  • Dacă trebuie să preiei plata datoriei, dar te confrunți cu dificultăți financiare și nu poți să achiți ratele, mergi la banca de unde s-a luat creditul pentru a-i anunța despre situație și a găsi împreună soluții. Poți apela și la CSALB (Centrul de Soluționare Alternativă a Litigiilor în Domeniul Bancar). Altfel, în ultimă instanță, la fel ca debitorul, și tu poți fi executat silit. 
Top 6 reguli pentru un girant
  1. Nu semna nimic fără să citești înainte. Sună plictisitor, dar documentează-te cu atenție înainte să semnezi orice act. Clarifică termenii și condițiile, asigurându-te că înțelegi pe deplin responsabilitățile tale ca girant.
  2. Adu-ți aminte că prietenii vin și pleacă, dar datoriile rămân. Prietenia poate să se răcească, dar băncile sunt mereu acolo să-ți amintească de datorii.
  3. Planifică pentru neprevăzut. Pune deoparte bani pentru momentele în care te trezești cu surprize neplăcute, iar prietenul nu mai poate plăti datoria la bancă. Poate că nu vei avea nevoie de aceste economii, dar dacă o să fie cazul, vei fi pregătit(ă).
  4. Păstrează documentele. Când girezi pentru cineva, păstrează toate documentele într-un loc sigur. S-ar putea să uiți termenii girării, dar cel puțin vei ști unde să găsești actele când ai nevoie.
  5. Rămâi în contact cu prietenul pentru care ai girat și, din când în când, interesează-te ce mai face, dacă este bine financiar. În caz că îi este greu să se descurce cu ratele, vorbește-i despre Provocarea Datoriilor și încurajează-l să se înscrie.
  6. Spune „Nu” cu eleganță. Dacă cineva îți cere să fii girant și nu te simți confortabil cu acest rol, refuză politicos. Poți spune ceva de genul: „Îmi pare rău, dar mi-am făcut o promisiune mie că nu mă întind mai mult decât mă ține plapuma.

A fi girant este o oportunitate să ajuți pe cineva drag și să îi acorzi încrederea ta, însă ia în calcul și riscurile. Data viitoare când ești la o petrecere și cineva îți cere să girezi pentru el, amintește-ți acest articol și gândește-te de două ori înainte de a spune "Da”, căci prietenul adevărat la nevoie se cunoaște, dar prietenul prudent este cel liniștit financiar.





img
img

Abonează-te la newsletter-ul comunității Banometru și ai acces la informații și resurse utile, care îți îmbogățesc percepția despre bani și te ajută în viața de zi cu zi.

Introdu mai jos adresa ta de e-mail pe care o vom prelucra conform detaliilor de aici.