Sunt multe discuții în jurul moștenirilor, dar de obicei acestea apar alături de farfuria cu colivă.
În loc să vorbim despre moșteniri doar la decesul unei persoane, noi considerăm că este bine să discutăm deschis din timp. Dacă abordăm acest subiect sensibil când suntem mai detașați și cu mintea limpede, vom putem lua decizii mai bune pentru noi și/ sau urmașii noștri.
Am apelat la un avocat cu experiență pentru a afla informații despre tema “fierbinte” a moștenirilor, mai ales moștenirea datoriilor: cine este responsabil de plata datoriilor după decesul unei persoane, în ce măsură datoriile se moștenesc și ce facem dacă ne trezim cu o rată la bancă drept moștenire.
-
Cum se moștenesc datoriile?
O moștenire include preluarea pasivului succesoral (obligațiile, datoriile), alături de activul succesoral (drepturile, bunurile). Nu se poate prelua doar activul (de ex: bani, terenuri, locuințe, bijuterii, alte bunuri) fără pasiv (de ex: datorii la bănci, IFN-uri) și nici invers, doar pasivul fără activ.
Așadar, dacă ai primit ca moștenire o casă și o sumă de bani, dar și o datorie, le poți accepta sau refuza doar “la pachet”. Totul sau nimic. Nu poți să accepți doar casa și/ sau banii, fără să preiei și datoria.
Dacă au vocația succesorală, mai exact calitatea de moștenitor legal (fiu, nepot etc.) sau testamentar (cel căruia i s-a lăsat un testament), moștenitorii pot accepte moștenirea prin modalitatea expresă, adică se dezbate practic succesiunea la notariat sau tacită, adică pur și simplu se preia patrimoniul defunctului (casă, mașină, bunuri etc.).
-
Ce se întamplă dacă valoarea datoriilor depășește valoarea bunurilor moștenite?
În acest caz, moștenitorii vor putea fi obligați la plată doar până la limita activului succesoral moștenit, deci practic nu se vor alege cu nimic din moștenire, dar nici nu vor putea fi urmăriți pe bunurile proprii pentru datoriile preluate de la defunct.
Un caz special ar fi acela când se preia un contract de împrumut bancar, de exemplu pentru achiziționarea unui bun mobil sau imobil. În această situație, care include preluarea bunului și a datoriei asumate prin contractul de credit, alături de plata dobânzii aferente împrumutului, cel care moștenește nu va putea să scape de datorie doar prin predarea bunului sau prin plata valorii acestuia. El va putea fi urmărit de creditori pentru întreaga datorie rezultată din contract, chiar dacă aceasta este mai mare decat valoarea bunului achiziționat de defunct și acceptat la moștenire de către moștenitor.
În situația în care moștenitorii consideră că pasivul depășește activul, sunt liberi să dea declarație de neacceptare a moștenirii, iar în acest caz nu vor putea fi trași la răspundere în niciun fel pentru datoriile defunctului, dar vor pierde și activul succesoral (bani, bunuri etc.).
Dacă NU se acceptă moștenirea de către moștenitori, atât pasivul (datoriile), cât și activul (banii și bunurile) devin moșteniri vacante, fiind preluate de către stat.
-
Ce datorii se pot moșteni și ce datorii nu?
Exemple de datorii care se moștenesc și fac parte din pasivul succesoral
- impozite și taxe neachitate în timpul vieții de către defunct;
- impozite neachitate aferente bunurilor mobile sau imobile care fac parte din activul succesoral;
- facturi de servicii rămase neplătite de defunct;
- datoriile rezultate din contractarea unor credite de către defunct și care nu au fost achitate până la data decesului;
- împrumuturi de la prieteni, rude sau cunoștințe, cu singura condiție ca acestea să poată fi dovedite cu mijloace de probă acceptate: acte notariale, înscrisuri sub semnătură privată, extrase de cont bancar sau măcar martori.
Exemple de datorii care NU se moștenesc
- amenzile contravenționale, care sunt sancțiuni individuale pentru fapte personale ale defunctului, nu pot fi preluate sau moștenite de succesori. Aceste amenzi pot fi puse în executare de către partea interesată (în cele mai multe cazuri, statul român) doar câtă vreme cel sancționat este în viață.
-
Cum afli dacă ai moștenit datorii?
Nu există o procedură specifică de aflare a datoriilor moștenite. În cele mai multe cazuri, moștenitorii datornicului sunt căutați de creditori. Înainte de dezbaterea succesiunii la notar, se fac totuși minime verificări la taxe și impozite și alte instituții, astfel încât să se poată afla pasivul succesoral pentru a fi preluat odată cu activul și să se menționeze în certificatul de moștenitor. În cazul în care ulterior dezbaterii succesiunii se identifică bunuri sau datorii, se va putea întocmi un supliment la certificat, în care se va face referire la acestea și la moștenitorii lor.
-
Ce pași trebuie urmați pentru a gestiona datoriile moștenite (și acceptate) și la cine putem apela pentru consultanță?
Pentru gestionarea datoriilor moștenite trebuie urmați aceiași pași pe care îi urmăm în gestionarea datoriilor proprii. Până la urmă, datoriile moștenite sunt acum datoriile celui care le-a moștenit.
Pentru gestionarea datoriilor nu prea este eficient notarul sau avocatul, deoarece aceștia se ocupă în principal cu procedura succesorală. În situația în care se sesizează nereguli în stabilirea obligațiilor de plată imputate defunctului, un avocat poate contesta în instanță acest aspect, în numele moștenitorului care a preluat datoriile. În urma deciziei instanței, moștenitorul va achita doar ceea ce este corect și legal. Ulterior, pentru gestionarea datoriilor moștenite, corecte și legale, se poate apela la un consultant financiar, care va oferi sfaturi utile moștenitorilor.
Mulțumim pentru informații domnului Nicolae Vasilescu, avocat definitiv din anul 2005 în Baroul București, cu experiență profesională de peste 20 de ani atât în consultanță, cât și în instanțele de judecată din România!
______________________________
Dacă vrei să înveți să-ți gestionezi mai bine banii și datoriile, astfel încât să nu-ți împovărezi urmașii cu dificultăți financiare, înscrie-te la Provocarea Datoriilor!
Este un program GRATUIT și ONLINE în care, timp de 30 de zile, înveți să-ți gestionezi mai bine bani ca să-ți plătești din datorii. La final, dacă reușești să scapi de (o parte din) datorii, poți câștiga un premiu.
Nu ai nimic de pierdut, ai doar de câștigat! Noi oferim:
- E-mailuri cu informații, pași și resurse practice pentru gestionarea datoriilor;
- Grup privat de sprijin și ghidaj, unde poți adresa întrebări;
- Webinarii săptămânale pe teme de educație financiară, în care discutăm subiecte utile, care să te ajute pe parcurs.
Dacă nu ai datorii, te rugăm să dai mai departe acest mesaj cuiva care are, ne ajută mult. :) Mulțumim!