Educația financiară este un proces continuu de învățare și dezvoltare, care te ajută să-ți gestionezi banii cât mai eficient ca să-ți creezi viața pe care ți-o dorești. Dacă îți îmbunătățești constant cunoștințele și abilitățile despre finanțe personale, îți poți construi un viitor financiar stabil, evitând problemele cu banii pe termen lung.
În timp ce educația financiară se referă în special la concepte și informații, sănătatea financiară înseamnă să le poți pune în practică, administrându-ți banii inteligent, adaptat situației tale de viață, cu responsabilitate, dar și cu relaxare.
Iată 10 elemente esențiale care îți arată gradul tău de sănătate financiară:
-
Ai venituri mai mari decât cheltuielile
Un semn de sănătate financiară este că ai un flux constant de venituri care îți permit să trăiești confortabil și să-ți acoperi atât cheltuielile de bază, pentru nevoi (mâncare, locuință și utilități, transport etc.), cât și cele pentru dorințe (vacanțe, hobby-uri), fără să te îngrijorezi constant de bani.
-
Îți planifici banii în avans
Dacă îți faci bugetul, îl respecți și îl adaptezi periodic, ai un control mai bun asupra banilor tăi. În acest fel știi exact cât câștigi, cât cheltuiești și unde se duc banii tăi, evitând cheltuielile impulsive și menținând un echilibru financiar. Prin planificarea banilor în avans, scade riscul ca viața să te ia prin surprindere, deci ești mai relaxat(ă). Iată 10 moduri în care te poate ajuta bugetul.
-
Ai un fond de urgență
Economiile pentru acoperirea cheltuielilor neprevăzute, care apar brusc și nu pot fi amânate (ex: se strică frigiderul, se sparge o țeavă, ai probleme cu mașina etc.), sunt esențiale pentru sănătatea și siguranța ta financiară. În lipsa acestui fond de economii, în situațiile de criză riști să te îndatorezi în condiții neavantajoase, sub impulsul emoțiilor de moment.
-
Ai un fond de siguranță
Fondul de siguranță se referă la economii care acoperă mai multe luni de cheltuieli curente, dacă venitul se micșorează sau dispare. Ex: pierderea locului de muncă, boală, reorientare profesională etc. Numărul de luni pentru care e bine să ai cheltuielile acoperite poate varia de la 2-3 până la 12 sau chiar 24 de luni, în funcție de cât de repede poți înlocui venitul curent.
-
Îți gestionezi datoriile inteligent
La Banometru vorbim adesea despre datorii “bune” (făcute pentru a cumpăra lucruri care îți vor aduce bani, de ex: un apartament pe care îl vei da spre închiriere sau o mașină cu care vei face taximetrie) vs. datorii “rele” (pentru cheltuieli de consum, de ex: vacanțe, haine noi, televizor de ultimă generație, deși îl folosești foarte rar etc.)
Sănătatea financiară înseamnă să-ți ții datoriile sub control: să nu ai datorii rele sau, dacă ai, să îți faci un plan pentru a le plăti; veniturile să îți permită plata confortabilă a ratelor pentru datorii. Un plan de rambursare anticipată a datoriilor este de asemenea un semn de sănătate financiară.
-
Cunoști conceptele financiare de bază
Este important să înțelegi noțiuni fundamentale precum: venituri, cheltuieli, economii, investiții, credite și dobânzi, dar și să ai cunoștințe despre sistemul fiscal, taxe și deducerea impozitelor, pentru a-ți optimiza veniturile și economiile. Educația financiară este un punct crucial pentru sănătatea financiară. De exemplu, știi care e diferența dintre o bancă și un IFN? Câte tipuri de pensii există? Ce înseamnă rambursare anticipată?
-
Gândești și acționezi pe termen lung
La fel ca în cazul sănătății fizice, și sănătatea financiară presupune o gândire pe termen lung, nu doar a trăi în prezent. De exemplu, să ai economii pentru diferite obiective (de ex. cumpărarea unei locuințe), pentru pensionare sau un plan de investiții; să ai asigurări adecvate (de sănătate, viață, pentru locuință, auto etc.) pentru a te proteja împotriva riscurilor financiare majore. În acest fel, nu ești stresat(ă) constant din cauza banilor și ai încredere că vei face față mai ușor chiar și neprevăzutului.
-
Ai un comportament responsabil față de bani
Sănătatea financiară presupune să ai un comportament responsabil și rațional în ceea ce privește cheltuielile, fără a cădea în capcana consumerismului sau a cheltuielilor impulsive: de exemplu, să cumperi lucruri doar ca să-I impresionezi pe ceilalți, deși nu ai nevoie de ele sau să cumperi constant mult mai mult decât folosești, ca să te relaxezi sau să te destresezi.
Indiferent câți bani ai, știi să-I folosești inteligent și etic, ținând cont că ei reprezintă un mijloc, nu un scop. Folosești o parte din bani pentru a susține cauze în care crezi și proiecte caritabile.
-
Înțelegi importanța diversificării și o aplici
Fie că este vorba de venituri, investiții sau economii, un principiu sănătos este “Nu-ți pune toate ouăle în același coș”. Mai multe surse de venit îți vor oferi un plus de siguranță, în timp ce diversificarea economiilor și a investițiilor te poate pune la adăpost în fața fluctuațiilor economice.
-
Îți gestionezi banii cu flexibilitate și ai o perspectivă echilibrată asupra finanțelor
“Echilibru” este un cuvânt cheie în multe domenii din viață, iar finanțele personale nu fac excepție. Sănătatea financiară presupune și să găsești un echilibru între comportamentul de “greiere” (cheltuit, trăit viața în prezent) și cel de “furnică” (economisire, trăit cu gândul la viitor), adică să îți gestionezi banii fără să dai în extreme: te bucuri de viață acum, dar ai un plan și pentru ce va urma.
Flexibilitatea reprezintă o bilă albă pentru sănătatea ta financiară, deoarece situațiile de viață se schimbă și este important să te adaptezi la noile roluri. De exemplu, ești deschis(ă) să înveți ceva nou pentru a-ți crește veniturile sau începi să economisești pentru educația copiilor încă de când sunt mici.
Tu câte dintre aceste puncte ai bifat?
- Sub 4 - Sănătatea ta financiară este șubredă și îți recomandăm să iei măsuri imediate. Vezi mai jos cum poți să ți-o îmbunătățești ca să nu ajungi la “urgențe”.
- Între 5 și 7 - Ești pe linia de plutire, dar o dificultate financiară neprevăzută te poate destabiliza. Dă-ți întâlnire cu banii tăi și vezi ce poți schimba ca să-ți asiguri un echilibru financiar.
- Între 8 și 10 - Felicitări! Te descurci foarte bine cu banii și ai o sănătate financiară solidă!
_________________________
5 pași ca să devii mai sănătos/ sănătoasă financiar:
- Urmărește cursurile de educație financiară pe care le oferim gratuit & online la Banometru. Ele conțin informații de bază despre gestionarea banilor și sunt un punct excelent de plecare în călătoria spre o mai bună sănătate financiară.
- Citește articolele și urmărește podcasturile Banometru, pe teme de sănătate financiară.
- Fă-ți un buget – planifică-ți banii în avans. Aici ai mai multe modele, pe care le poți descărca și completa.
- Intră în Comunitatea Banometru - sprijin pentru Sănătate și Educație Financiară, grup cu peste 11.000 de membri, și descoperă idei și inspirație pentru a-ți gestiona banii. Comunitatea Banometru înseamnă colaborare, creștere și contribuție pozitivă în viața personală/ financiară.
- Apelează la un coach financiar Banometru. Ai acces la 1-4 sesiuni gratuite de coaching financiar, unde primești îndrumare personalizată ca să-ți organizezi mai bine banii, în funcție de situația ta de viață.
La fel ca sănătatea fizică, și sănătatea financiară poate fluctua în diferite perioade ale vieții. Pornește de la ce ai și de la ce poți face în prezent. Concentrează-te pe aspectele pe care le poți controla și fă alegeri financiare cât mai bune, chiar dacă nu sunt perfecte. Prevenția e cea mai bună: “tratează-te” cu suplimente de educație financiară continuă și fii parte dintr-o comunitate de oameni care te sprijină să devii o versiune cât mai bună a ta.