Fondul de urgență vs. fondul de siguranță - de ce sume ai nevoie?

La Banometru vorbim mereu despre importanța economisirii și punem accent pe fondul de urgență și fondul de siguranță (sau de rezervă). Care este diferența dintre ele? Ce sume ar trebui să ai pentru fiecare?

Pe scurt, fondul de rezervă îți oferă siguranță și stabilitate pe termen lung, în timp ce fondul de urgență este destinat cheltuielilor neașteptate. Ambele sunt de bază pentru sănătatea ta financiară.

FONDUL DE URGENȚĂ

Așa cum sugerează și numele, scopul acestui fond este acoperirea cheltuielilor care apar brusc și nu pot fi amânate. De exemplu, se strică frigiderul, se sparge o țeavă, ai o problemă cu mașina, e nevoie de o intervenție medicală urgentă.

Este bine ca banii din acest fond să fie la îndemână și ușor de accesat, eventual cash și în lei - măcar o parte. Când ai nevoie urgent de bani, s-ar putea să nu ai timp să faci un drum la bancomat sau la bancă ca să scoți sau să schimbi bani.

Ce sumă ar trebui să strâng pentru fondul de urgență?

Depinde de la caz la caz; pentru unele persoane s-ar putea să fie suficienți 1.000 lei, în timp ce pentru unele familii, un fond de urgență optim ar putea fi 5.000 de lei. În calcularea sumei necesare, ține cont de:

  • Câte persoane ai în întreținere. Dacă ai copii sau rude în grijă, suma ar trebui să fie mai mare.
  • Cât de vechi sunt activele tale. Dacă ai o mașină veche sau locuința necesită mereu reparații, ai nevoie de un fond mai solid.
  • Care este starea ta de sănătate. Dacă ar putea apărea cheltuieli medicale din cauza unor boli, alocă o sumă mai mare.

Te poți gândi la ultimele luni: ce fel de urgențe au apărut și ce sume au necesitat?

Urgent sau nu?

Atenție la falsele urgențe, care îți pot da peste cap bugetul! Când îți planifici banii, asigură-te că aloci o sumă suficientă în avans sau economisești pentru cheltuielile previzibile ca să nu fie nevoie să iei de fiecare dată bani fondul de urgență. Iată câteva exemple de cheltuieli mari, recurente și previzibile: 

  • Taxe și impozite pentru locuință, mașină, afacere etc.
  • Revizii auto, RCA, CASCO
  • Vacanțe 
  • Cadouri pentru sărbători (Paște, Crăciun, Ziua Copilului etc.)
  • Cheltuieli sezoniere (școală / grădiniță)
  • Asigurări de sănătate / controale medicale anuale 
  • Evenimente personale importante (aniversări, zile de naștere, nunți, botezuri, hobby-uri sau proiecte personale etc.)

Este adevărat că aceste cheltuieli ne pot lua uneori prin surprindere, așa că e bine să economisești separat pentru ele, din timp. Notează la fiecare valoarea pe care o estimezi și fă totalul, apoi împarte-l la 12 luni (sau la lunile rămase) și vei ști cât trebuie să economisești lunar pentru acele cheltuieli anuale. De exemplu, dacă știi că în decembrie vei avea cheltuieli de 3.000 lei pentru sărbători, începe să economisești câte 250 lei pe lună din ianuarie.

Descarcă bugetul financiar anual și notează toate cheltuielile majore la care trebuie să fii atent(ă).

FONDUL DE SIGURANȚĂ (DE REZERVĂ)

Acesta acoperă minim 3-6 luni de cheltuieli curente dacă venitul se micșorează sau dispare, în cazul unor situații ca pierderea locului de muncă, boală, reorientare profesională etc. În unele cazuri, s-ar putea să fie nevoie să extinzi durata acoperirii până la 9-12 luni.

Durata de timp acoperită de banii economisiți poate varia în funcție de mai multe criterii. Iată de ce să ții cont când decizi câte luni de cheltuieli ar fi bine să acopere fondul de siguranță:

  • Cât de repede îți poți găsi un alt loc de muncă. Dacă ești într-un domeniu instabil, asigură-ți mai multe luni de rezervă.
  • Câte surse de venit ai. Dacă ai doar o sursă de venit, pune deoparte bani pentru mai multe luni.
  • Care este stabilitatea veniturilor tale. Dacă ai venituri variabile, care diferă de la lună la lună, ai nevoie de un fond mai mare.
  • Ce datorii ai. Include plata ratelor lunare când calculezi suma pentru fondul de siguranță.
  • Câte persoane ai în întreținere. Dacă ai copii sau rude în grijă, și fondul de rezervă ar trebui să fie mai consistent. 
Ce sumă ar trebui să strâng pentru fondul de siguranță?

Ca să știi câți bani să pui deoparte în acest caz, vezi la cât se ridică în mod obișnuit cheltuielile lunare la stilul de viață actual (minim cheltuielile de bază) și înmulțește suma cu numărul de luni pe care le dorești acoperite.

De exemplu, dacă ai cheltuieli de 3.000 lei pe lună și 4 luni acoperite îți sunt suficiente, înmulțește 3.000 cu 4 luni. Rezultă 12.000 lei, suma de economisit pentru fondul de siguranță.

5 recomandări extra de la Banometru
  1. Denumirile fondurilor de mai sus pot varia, însă reține că e important să ai bani puși deoparte atât pentru urgențe, cât și pentru situații dificile, complexe, pe termen lung. Gândește-te la aceste economii ca la o investiție în viitorul tău, nu o restricție. 
  2. Pe lângă aceste două fonduri, poți crea și alte fonduri de economii, pentru obiective punctuale precum: avansul pentru o locuință, o vacanță, un curs, pornirea unei afaceri etc. 
  3. Pentru a-ți face o idee cu privire la durata și sumele pe care le poți economisi, folosește calculatoarele de pe site-ul Banometru. Automatizarea economiilor către aceste conturi îți poate lua o grijă de pe cap și te poate ajuta să-ți atingi mai ușor obiectivul. 
  4. Periodic, analizează dacă sumele pe care le ai strânse în aceste fonduri sau pe care vrei să le strângi sunt actuale și realiste. De exemplu, în contextul creșterii prețurilor la produsele și serviciile de bază, ar putea fi nevoie și de actualizarea sumei minime necesare pentru fiecare fond.
  5. Un obstacol frecvent în drumul nostru spre o sănătate financiară bună este dorința de a economisi sume mari într-un timp scurt. Deși acest impuls este lăudabil, poate duce la epuizare și frustrare. De exemplu, să încerci să economisești 50% din venituri într-o lună poate părea o țintă bună, dar dacă nu este realizabilă, vei ajunge să te simți copleșit și să abandonezi întregul proces. Este mult mai eficient să economisești progresiv, adăugând o sumă mică în fiecare lună, care poate crește pe măsură ce veniturile tale cresc sau cheltuielile tale se reduc. Prin acest mod, economiile devin o parte naturală a stilului tău de viață, fără a crea presiune suplimentară.

Nu știi cum să construiești aceste fonduri și de unde să iei bani? 

Înscrie-te la coaching să găsim împreună soluții! 

Coachingul financiar Banometru este complet gratuit și beneficiezi de sesiuni individuale personalizate, la telefon, cu un specialist din echipa noastră.