Cum fac să câștig mai mulți bani? De unde încep dacă vreau să-mi cresc veniturile?
Dacă și tu îți pui aceste întrebări, ai ajuns în locul potrivit! Am discutat despre acest subiect alături de Gina Burlacu, coach financiar Banometru, și am extras câteva idei utile din conversația LIVE, care îți oferă un punct de plecare valoros pentru creșterea sau diversificarea veniturilor. Poți urmări înregistrarea completă aici.
Când este momentul să îți crești veniturile?
- Când știi exact cât te costă viața, mai exact cât te costă o lună de viață. De aceea, e important să-ți faci bugetul. Modelele de buget pe care le oferim la Banometru sunt bine structurate pe categorii și se generează automat grafice, deci poți planifica și ține ușor evidența banilor.
- Când ai optimizat cheltuielile și banii tot nu îți ajung. Ai renunțat la cheltuielile nefolositoare, precum abonamente, cafele în oraș etc., dar nu reușești să te descurci.
- Când ai un scop clar pentru banii în plus: îți dorești o vacanță, hobby-uri noi sau pur și simplu bani de buzunar. „Banii de buzunar se câștigă, nu se iau din salariu.”, consideră Gina.
- Când viața te presează constant cu urgențe de tot felul, care depășesc economiile pe care le ai pentru acest scop în fondul de urgență. De exemplu, probleme medicale.
- Când dezvoltarea personală e blocată din lipsa banilor. De exemplu, vrei să urmezi un curs și ai nevoie de bani suplimentari pentru a-l plăti.
Idei practice ca să-ți crești veniturile. De unde pornești?
- Valorificarea unui hobby sau talent personal. La ce te pricepi? Gina ne-a împărtășit că multe persoane cu care interacționează în coaching au un blocaj și îi spun că nu știu să facă nimic. În realitate, fiecare om are o experiență de viață pe care o poate folosi pentru a oferi servicii pentru care alții să plătească. Poate știi să faci prăjituri bune, să croșetezi un fular, să creezi brățări etc.
- Oferirea de servicii punctuale în regim de freelancing. De exemplu, dacă știi bine o limbă străină, poți oferi servicii de traducere.
- Vânzarea lucrurilor nefolosite. Chiar dacă nu vei câștiga mult pe ele și nu poți să faci acest lucru mereu, la un moment dat vânzarea unor obiecte de care nu ai nevoie îți poate plăti niște facturi. În plus, faci și curățenie în casă.
- Cererea unei măriri salariale bine argumentate. Asigură-te că ai rezultate bune în plan profesional, pe baza cărora să soliciți creșterea salariului.
- Învățarea unei noi abilități cu cerere pe piață. Folosește tutorialele și resursele gratuite de pe Internet, pentru a-ți dezvolta abilități care se plătesc bine.
Unde să lucrezi la tine pentru succes în acest demers?
- Clarifică ce înseamnă „succes” pentru tine. De exemplu: să ai o vilă cu piscină, să muncești doar 4 zile pe săptămână etc.
- Lucrează la încrederea în tine.
- Evaluează abilitățile tale actuale. Scrie la ce te pricepi și ce reușite ai avut. Sinceritatea și realismul te ajută să vezi unde te afli la acest moment și ce poți folosi.
- Antrenează-ți disciplina zilnic. Alocă măcar 30 de minute pe zi pentru ceea ce ți-ai propus.
- Învață să ceri ajutor și feedback; nu este un semn de slăbiciune, ci de curaj. Nu ai cum să le știi pe toate.
Top 5 greșeli pe care să eviți când vrei să-ți crești veniturile
- Să alergi după venit rapid, fără strategie. Ferește-te de jocurile de noroc și de schemele piramidale care promit bani mulți, repede și fără efort.
- Să subestimezi cât valorează munca ta. Dacă tu nu ai încredere în tine, cum ar putea să aibă ceilalți?
- Să te compari cu alții și să renunți prea devreme. Fiecare are un ritm propriu.
- Să te apuci de 100 de lucruri în același timp.
- Să nu investești în tine. Nu poți să torni dintr-un pahar gol.
„Mi-am crescut veniturile, dar cheltuiesc mai mult. Ce să fac? ”
- Ar fi indicat să-ți păstrezi același stil de viață chiar și după ce îți crești veniturile. În acest sens te-ar putea ajuta să notezi toate cheltuielile zilnice timp de o lună și să stabilești o destinație clară a venitului suplimentar (de exemplu: o vacanță, plata unor datorii).
- Planifică unde se vor duce banii tăi înainte de fiecare lună - fă-ți bugetul.
- Conștientizează cheltuielile emoționale și găsește alternative mai sănătoase (o plimbare, o conversație plăcută cu un prieten etc.).
- Automatizează economisirea.
Venituri mai mari, probleme mai mari. Mit sau realitate?
Depinde cum gestionezi creșterea veniturilor. Banii nu sunt separați de viață, ci sunt parte din ea, ei amplifică ceea ce se află deja în tine. Nu banii sunt problema, ci lipsa de strategie: adesea cheltuim, dar nu știm exact pe ce se duc banii. De aceea, e important să-ți notezi cheltuielile. Citește și articolul „De când câștig mai mult, cheltui mai mult. De ce?”
„Mi-am crescut veniturile, dar nu mai am timp. Ce să fac?”
- Vezi care sunt veniturile tale actuale raportat la cât lucrezi și, dacă nu ești mulțumit(ă), ai curajul să faci o schimbare. Evaluează ce activități aduc cele mai bune rezultate și îndreaptă-te spre ele.
- Prioritizează. Fă diferența dintre „urgent” și „important” și învață să delegi. Nu le poți face pe toate singur(ă).
- Automatizează ce poți.
- Stabilește limite clare între muncă și viață personală.
Concluzia
Creșterea veniturilor nu este doar despre bani, ci și despre viața noastră, despre priorități și modul în care vedem succesul. Fiecare dintre noi avem un dar. Când îți propui să-ți crești veniturile, este esențial să înțelegi mai întâi cine ești și la ce te pricepi, pentru a putea oferi mai multă valoare celor din jur. Ai curaj să-ți fie bine!