Investițiile în imobiliare – când este momentul perfect pentru ele?

Poți să faci bani din imobiliare? Cât de profitabile și sigure sunt investițiile în imobiliare? Când este momentul potrivit să investești în imobiliare și către ce tipuri de investiții te poți orienta?

Dacă te gândești să cumperi un apartament sau o casă ca investiție, în acest material vei găsi răspunsuri la întrebările de mai sus, alături de perspective utile despre ce trebuie să ai în vedere.

Pentru că ne-am dorit să-ți oferim informații direct de la un specialist, Oana Mitruț, coach și Community Manager Banometru, l-a adus ca invitat la podcastul Banometru pe Daniel Tudor, antreprenor cu experiență de peste 15 ani în real estate

Daniel este lider al The Concept, prima companie de consultanță imobiliară din România care îmbină serviciile de vânzări cu serviciile media - și a diviziei premium a acesteia – Heritage Properties. În 2019, Daniel a început unui canal de Youtube dedicat celor interesați atât de noutățile din real estate, sfaturi utile din industrie, cât și de discuții cu profesioniști din vânzări, real estate și sustenabilitate sau psihologie și dezvoltare personală.

Iată o serie de idei și ponturi de la Daniel, pentru cei care iau în calcul investițiile în imobiliare:

În România există foarte mulți proprietari de apartamente și case, alături de persoane care consideră imobiliarele ca fiind prima opțiune pentru investiții. Acest context poate fi explicat prin câțiva factori:

  • Moștenirea post-comunistă. După perioada comunistă, o parte dintre români au obținut proprietăți pe care le aveau anterior sub un fel de drept de utilizare. Acest proces a dezvoltat un simț al proprietății, după ce pentru o perioadă de timp oamenii nu au avut dreptul la proprietate privată. 
  • Educația financiară și investițională insuficientă. Pentru mulți români, achiziționarea de proprietăți imobiliare este mai atractivă și accesibilă decât investițiile în active financiare precum acțiuni sau obligațiuni. Proprietățile imobiliare sunt vizibile, tangibile, iar aceasta este o abordare mai familiară pentru majoritatea românilor, care nu sunt obișnuiți cu piața financiară.
  • Societate capitalistă tânără. România a avut aproximativ 30 de ani de capitalism și dezvoltare economică. În această perioadă, dorința de a obține cât mai mult într-un timp scurt a condus la creșterea investițiilor imobiliare, deoarece aceasta a fost opțiunea cea mai la îndemână.

Cei care investesc în imobiliare pot fi împărțiți în câteva categorii, fiecare cu propriile trăsături distincte:

  • Clienții de pe piața medie (Medium Market). Se concentrează în principal pe zonele limitrofe ale orașului. Pentru peste trei sferturi dintre aceștia, obținerea unei locuințe reprezintă un vis împlinit, iar achiziția primei proprietăți este un pas important în viața lor. Aceste persoane pot fi mai puțin experimentate și se orientează spre achiziții accesibile.
  • Investitorii cu venituri ridicate. Această categorie include persoanele care câștigă bine și caută locații mai bune sau facilități superioare. Ei sunt interesați de complexuri rezidențiale cu parcuri, grădinițe, școli, săli de fitness, piscine. Au resurse financiare mai mari și doresc să trăiască în zone de elită.
  • Piața premium. Investitorii de pe piața premium au o valoare netă ridicată, iar achiziția unui imobil este mai mult decât o investiție - este o declarație de statut. Aceștia caută locații unice, confort înalt, proximitatea față de puncte cheie, cum ar fi plaje sau restaurante, și asocieri cu branduri prestigioase. Preferă utilizarea propriilor resurse financiare mai mult decât finanțarea bancară.

În general, investitorii în imobiliare acordă o atenție deosebită următoarelor aspecte:

  1. Locația. Se caută locuri accesibile în apropierea zonelor cu trafic intens și flux de oameni sau în apropierea parcurilor, a pădurilor sau a mijloacelor de transport, cum ar fi metroul sau aeroportul.
  2. Potențialul de închiriere. Investitorii țin cont de potențialul de închiriere pe termen lung și pe termen scurt. Aceasta poate fi o sursă de venit importantă, mai ales pentru investitorii care dețin mai multe proprietăți.
5 pași pe care să-i urmezi dacă vrei să investești într-un imobil

Pentru a investi într-o proprietate din segmentul pieței medii (Medium Market), există anumite condiții de bază care trebuie luate în considerare:

  • Economisirea unui avans de minim 10%

Este esențial să dispui de cel puțin 10% din valoarea totală a proprietății. Totuși, trebuie să fii conștient(ă) că vor exista costuri suplimentare, precum notariatul și alte comisioane. Dacă ai disponibil doar acest minim de avans, poate ar fi mai înțelept ca înainte să investești bani în educația ta financiară.

  • Elaborarea unei strategii de investiții

După ce ai acumulat avansul necesar, dezvoltă o strategie de investiții. Alegerea locației ar trebui să fie o etapă ulterioară, deoarece trebuie să știi ce obiective financiare ai: dacă dorești să investești pe termen scurt, pe termen lung, să revinzi proprietatea, să o închiriezi sau să locuiești în ea.

  • Selectarea locației potrivite

După ce ai claritate asupra strategiei tale de investiții, poți începe să faci o listă de posibile locații. Factori precum accesibilitatea, potențialul de creștere a valorii proprietății și preferințele personale vor juca un rol important în decizia ta.

  • Obținerea finanțării

Pentru a obține finanțarea necesară, poți discuta fie cu un broker imobiliar, fie direct cu o bancă. Este recomandat să inițiezi această discuție din timp pentru a afla ce finanțare poți obține. Consultarea cu un broker de credite este benefică, deoarece acesta poate efectua calcule de eligibilitate la mai multe bănci, astfel încât să poți alege oferta cea mai avantajoasă.

  • Consultarea cu dezvoltatori, agenți imobiliari și consultanți

Este recomandat să inițiezi discuții cu cel puțin trei furnizori sau experți din domeniul imobiliar pentru a obține oferte și sfaturi variate. Acest proces te va ajuta să iei o decizie mai informată și să alegi o investiție mai solidă.

Îți reamintim că înainte să investești în imobiliare, bursă, fonduri mutuale etc., este important să bifezi aceste 7 criterii:

  1. Ai un venit activ satisfăcător 
  2. Ți-ai creat fondurile de urgență și de siguranță
  3. Reușești să economisești fără dificultăți
  4. Ai gradul de îndatorare foarte redus sau nu ai datorii 
  5. Îți poți finanța cu ușurință dorințele
  6. Ai obiective financiare clare
  7. Te informezi constant, din surse sigure 

Dacă simți că mai ai de lucrat la unul sau mai multe dintre ele, înscrie-te acum la o sesiune gratuită de coaching financiar și hai să construiești o bază solidă pentru sănătatea ta financiară și pentru investiții! 

Urmărește înregistrarea discuției LIVE pe canalul nostru de Youtube și nu uita să te abonezi, dacă n-ai făcut-o încă! 

*Ideile din acest material, la fel ca și celelalte informații de pe site-ul Banometru, nu reprezintă recomandări de investiții sau de a achiziționa anumite servicii/ produse financiare. Rolul lor este de a-ți oferi noi perspective, de a te face să-ți pui întrebări și să te documentezi cu atenție înainte să iei decizii pentru viața ta financiară.



img
img

Abonează-te la newsletter-ul comunității Banometru și ai acces la informații și resurse utile, care îți îmbogățesc percepția despre bani și te ajută în viața de zi cu zi.

Introdu mai jos adresa ta de e-mail pe care o vom prelucra conform detaliilor de aici.