Ce face și ce nu face un coach financiar

Coaching financiar. Ce înseamnă? Pentru multe persoane e un termen abstract, un domeniu „la modă”, dar de la care nu prea știi la ce să te aștepți sau dacă într-adevăr poți obține rezultate concrete. 

În acest articol vorbim pe-ndelete despre cum te pot ajuta sesiunile de coaching financiar pe care le oferim gratuit în programul Banometru și care este rolul unui coach financiar în acest proces.

Merită să apelezi la coaching financiar? 

Noi spunem că DA și iată de ce!

  • În sesiunile de coaching financiar Banometru ai parte de un spațiu sigur și confidențial în care să discuți despre absolut tot ce te frământă când vine vorba de bani; indiferent că nu-ți ajunge salariul, ai credite care te apasă, îți lipsesc economiile sau nu știi pe ce se duc banii.
  • Dacă ți-e teamă să te uiți la numere, fie că vorbim despre datorii, venituri sau cheltuieli, coach-ul îți este alături în acest demers.
  • Problemele sau provocările financiare cu care te confrunți sunt discutate în mod obiectiv, dar și cu blândețe și respect.
  • Sesiunile de coaching financiar sunt gratuite la Banometru, deci nu te costă bani. Investiția ta constă în timp, răbdare și deschidere să lucrezi cu tine.
  • Alături de coach, explorezi soluții personalizate, aplicate pe situația ta de viață, nu  „rețete” care n-au nicio legătură cu ce simți sau trăiești tu.
  • Îți oferă claritate și structură care să funcționeze în favoarea ta, prin creionarea unui obiectiv financiar și al unui plan de acțiune pe care tu să-l pui în aplicare, alături de coach-ul tău.
Ce este un coach financiar?

Termenul „coach” provine din engleză și înseamnă „antrenor”. Un coach financiar este  antrenorul care te susține să devii mai bun în organizarea banilor. La Banometru, coach-ul financiar este un specialist dedicat, cu care poți discuta în privat, online sau la telefon, din confortul casei tale, ca să găsești soluții la provocările sau problemele tale cu banii. 

Coach-ul este partenerul tău de drum și îți va fi alături cu empatie, căutând să aducă înțelegere și deschidere în posibilele tale „puncte oarbe”. 

Ce NU va face un coach financiar Banometru
  • Nu îți va oferi rețete-minune prin care să te îmbogățești peste noapte sau să scapi de problemele financiare cât ai clipi, din simplul motiv că nu există așa ceva.
  • Nu te va judeca pentru deciziile luate până acum. Nu vei fi „certat(ă)” pentru alegerile de creditare/ finanțare, că ai cheltuit mai mult decât era nevoie sau că nu ai reușit să economisești.
  • Nu își poate asuma responsabilitatea în locul tău. Coach-ul nu poate să ia decizii pentru tine în ceea ce privește viața ta și alegerile tale. Responsabilitatea (și totodată libertatea) de a acționa îți aparține ție.
  • Nu va încerca să te convingă să iei credite sau să accesezi anumite servicii. Coachii din echipa Banometru sunt profesioniști independenți, obiectivi și nu primesc comisioane sau alte beneficii din recomandarea unor produse financiare.
  • Nu te va privi „de sus”. Sesiunile de coaching financiar se bazează pe o relație de colaborare și, cel mai important, de egalitate. Coach-ul financiar nu este un guru care le știe pe toate, ci un partener de dialog care te susține să-ți activeze resursele interioare proprii: cunoștințe, abilități, competențe, experiență și să găsești soluțiile potrivite.
Cum te ajută un coach financiar Banometru

Pentru că ne place să vorbim cât mai clar și aplicat, iată cum te poate îndruma un coach financiar Banometru în câteva probleme concrete cu care poate te confrunți și tu:

  • Problema #1: „Nu-mi ajung banii până la sfârșitul lunii. Mă simt depășit(ă) de cheltuieli.”

Soluție: Coach-ul te poate ajuta să identifici acele cheltuieli pe care le-ai putea reduce/ elimina și îți poate sugera diferite tehnici ca să controlezi mai bine și constant bugetul de cheltuieli, cum ar fi instrumente de monitorizare a cheltuielilor. Vei conștientiza nivelul de importanță pe care-l acorzi sau nu lucrurilor din bugetul și viața ta. 

  • Problema #2: „Mă apasă creditele/ datoriile.”

Soluție: Coach-ul te poate ajuta să ieși din starea de criză. Ascultându-te, veți face împreună un buget, o listă detaliată a datoriilor și a termenelor și veți stabili ordinea în care să le plătești. Veți explora ce opțiuni de creștere a veniturilor ai și comportamentele care te-au adus în această situație, și mai ales, comportamentele de care ai nevoie pentru a nu o mai repeta.

  • Problema #3: „Aș vrea să-mi administrez mai bine banii.”

Soluție: Coach-ul te va ajuta în primul rând să-ți definești „mai binele” personal. Vei înțelege apoi puterea bugetului și a monitorizării cheltuielilor și veniturilor. El te poate asista în realizarea unui buget, îți poate prezenta idei de cheltuire mai eficientă a banilor pe care le-a întâlnit la alții și pe care le practică la rândul său. Va explora împreună cu tine motivul pentru care îți dorești să administrezi mai bine banii, cum se traduce acest lucru în practică și cum vei ști că ai ajuns acolo.

  • Problema #4: „Știu ce ar trebui să fac, dar nu mă simt motivat(ă)”

Soluție: Coach-ul te poate ajuta să faci puntea dintre a ști și a face, evidențiind efectele benefice pe care acest lucru îl va avea asupra ta și a celor dragi ție. Împreună puteți explora nevoile, dorințele, valorile și credințele tale, pentru a identifica un motiv suficient de puternic ca să treci la acțiune.

  • Problema #5: „Nu reușesc să economisesc sau intru în banii economisiți imediat ce apare o dorință/ urgență.”

Soluție: Coach-ul te poate ajuta să identifici/ clarifici situația financiară actuală și să vezi dacă ai loc de economisire sau trebuie să obții venit suplimentar pentru acoperirea nevoilor de bază și pentru atingerea obiectivelor de economisire. De asemenea, te va susține să evaluezi importanța pe care o acorzi economisirii vs. satisfacerea dorințelor de moment și forța motivului pentru care vrei să economisești. În funcție de situația ta financiară, veți stabili împreună ce ai de făcut pentru a putea economisi lunar suma pe care ți-ai propus-o.

Citește aici cum a ajutat-o concret coachingul financiar Banometru pe Alina, una dintre beneficiarele programului nostru, să plătească anticipat creditul, dar fără să se priveze de pasiunile sale sau de vacanțe.

La Banometru poți beneficia de 1-4 sesiuni gratuite de coaching financiar, alături de un coach profesionist. Sesiunile noastre de coaching financiar se adresează persoanelor care au cheltuieli mai mari sau egale cu veniturilenu au economii puse deoparte, au o singură sursă de venitgrad de îndatorare ridicat etc. 

Toate sesiunile sunt cu același coach, pentru a păstra coerența întâlnirilor și a crea o legătură de încredere. Ai opțiunea de a schimba coach-ul, însă este nevoie să-ți motivezi alegerea și să o discuți cu actualul coach. 

Înscrie-te la sesiunile gratuite de coaching financiar Banometru și mergi la sigur, cu soluții și ghidaj centrate pe tine și nevoile tale!



img
img

Abonează-te la newsletter-ul comunității Banometru și ai acces la informații și resurse utile, care îți îmbogățesc percepția despre bani și te ajută în viața de zi cu zi.

Introdu mai jos adresa ta de e-mail pe care o vom prelucra conform detaliilor de aici.