Simți că ți se topește bugetul? Uite 10 idei de economisire pentru vară

Creșterile de prețuri nu mai sunt un secret pentru nimeni, iar vara și tentația vacanțelor pun la încercare bugetul cu tot felul de cheltuieli. Totuși, chiar și în sezonul relaxării, te încurajăm să continui să economisești sau să deprinzi acest obicei, dacă până acum nu ți-ai făcut curaj.

Unele persoane asociază economisirea cu zgârcenia, considerând că dacă pui bani deoparte, în loc să cheltui la foc automat tot ce prinzi, îți „sacrifici” bunăstarea din prezent pentru un viitor în care nu știi ce te așteaptă. De fapt, tocmai din acest motiv e bine să deprinzi obiceiul sănătos de a economisi: ca să ai rezerve pentru situații neprevăzute, să îți asiguri o plasă de siguranță și nu fie nevoie să te îndatorezi pe fugă, în condiții dezavantajoase, dacă ți se strică frigiderul sau ai de făcut o intervenție medicală. În plus, îți poți îndeplini mai ușor diferite visuri: să ai o locuință, să mergi într-o vacanță mai lungă, propria afacere etc.

Faptul că economisești nu exclude să aloci o sumă în buget și pentru mici plăceri din prezent, precum mâncat în oraș, masaj, concerte sau meciuri.

Nu aștepta să îți crești veniturile ca să economisești, ci obișnuiește-te să pui deoparte periodic o sumă oricât de mică, imediat ce primești salariul sau încasezi banii de pe un proiect. În acest fel îți creezi un obicei, iar în timp poți crește sumele economisite.

Dar de unde tai cheltuielile dacă vrei să economisești? De exemplu, din categoriile care nu sunt importante sau prioritare pentru tine. Suntem diferiți, avem stiluri de viață diferite și de aceea nu există categorii corecte și greșite; e nevoie să faci diferența dintre nevoi și dorințe, iar apoi să îți stabilești și să-ți respecți prioritățile. Dacă prioritatea ta/ obiectivul tău este să vezi lumea cu rucsacul în spate, iată că ai o motivație puternică să economisești, reducând, de exemplu, din cheltuielile cu hainele elegante sau cu ieșitul în oraș. Dacă ți-ai propus să rambursezi anticipat un credit, poți redirecționa către acest obiectiv banii economisiți din cheltuielile neesențiale evitate.

Economii de vară

Căldura verii poate fi un aliat în economisire, dacă te uiți puțin la detalii. Îți lăsăm mai jos câteva idei pentru a face economii pe timpul sezonului estival (unele pot fi aplicate și în alte perioade ale anului).

  1. Ia apă cu tine într-o sticlă sau un termos în loc să cumperi de fiecare dată din oraș, în special în cantitate mică. Poți economisi bani mai ales dacă ești în vacanță și te afli în zone turistice, unde prețurile produselor de la chioșcuri sunt mari față de cele din supermarketuri.
  2. Când pleci la drum lung, pregătește gustările de acasă: sandvișuri, fructe, chec etc. Sunt mai ieftine și mai sănătoase decât ce găsești în benzinării sau în aeroporturi.
  3. Pune în bagajul de vacanță plasturi și câteva medicamente pentru urgențe. În caz de nevoie, nu va mai trebui să cauți o farmacie și să cumperi produse pe care deja le ai acasă, poate chiar la suprapreț.
  4. Planifică-ți mesele în avans ca să economisești timp cu gătitul și să nu mai arunci mâncare. Găsește rețete cu ingrediente convenabile ca preț și introdu-le în meniul săptămânal.
  5. Mergi la piață și cumpără legume și fructe de sezon. Au un preț mai bun și sunt mult mai gustoase. 
  6. Donează sânge (dacă sănătatea îți permite). Nu doar faci o faptă bună, dar poți primi reduceri la diferite evenimente și diverse beneficii: o scurtă evaluare medicală și analize, tichete de masă, reduceri la transportul în comun, zi liberă de la lucru etc.
  7. Pe timp de vară, pune deoparte banii economisiți cu facturile mai mici la gaze și energie electrică. Îți vor prinde bine iarna, când cheltuielile cu utilitățile de obicei cresc.
  8. Fii voluntar la evenimente și festivaluri, ca să poți participa gratuit sau pentru a beneficia de reduceri.
  9. Deschide ferestrele dimineața, când e răcoare și închide-le apoi când e cald. Trage draperiile pentru a păstra camerele în umbră. Nu ține aerul condiționat pornit non-stop.
  10. Fă-ți bugetul de vacanță și include toate cheltuielile care pot apărea, inclusiv cele pentru taxe de autostradă, parcare, intrări la muzee, gustări etc. În acest fel nu vei fi luat(ă) prin surprindere și nu te vei întoarce acasă cu un portofel prin care bate vântul.
Pentru a preveni topirea bugetului, recomandăm coachingul financiar

Dacă te îngrijorează creșterea facturilor, cheltuielile tot mai mari cu mâncarea, plata datoriilor sau pur și simplu vrei să ai controlul banilor tăi, înscrie-te la sesiunile gratuite de coaching financiar Banometru! Împreună cu un coach independent, vei crea un plan aplicabil și realist, special pentru situația ta, care să și funcționeze. Iar asta, indiferent de sezon.

Tu ce alte idei de economisire aplici vara? 

Hai în Comunitatea Banometru de pe Facebook să împărtășim impresii și recomandări pentru sănătate financiară! 



img
img

Abonează-te la newsletter-ul comunității Banometru și ai acces la informații și resurse utile, care îți îmbogățesc percepția despre bani și te ajută în viața de zi cu zi.

Introdu mai jos adresa ta de e-mail pe care o vom prelucra conform detaliilor de aici.