Trece iubirea prin portofel? 5 principii pentru finanțe sănătoase în cuplu

Să vorbești despre bani cu partenerul tău sau partenera ta poate fi o provocare, mai ales dacă finanțele sunt un subiect sensibil pentru tine. Totuși, merită să treci peste disconfortul de a discuta deschis despre bani, deoarece, în caz contrar, aceștia pot deveni o sursă serioasă de conflict în cuplu. Perioadele de criză economică acutizează de obicei tensiunile. 

Fiecare cuplu este diferit, așa că modul de organizare a banilor va fi și el adaptat de la caz la caz. Există însă anumite principii de care e bine să ții cont ca să ai o relație sănătoasă și din punct de vedere financiar:

1. Discutați despre valorile și dorințele voastre

Sănătatea financiară nu este strict despre bani, ci despre cum folosești banii ca să-ți asiguri o viață de care să te bucuri. Devine cu atât mai important, deci, să împărtășești aceste opinii cu persoana alături de care îți trăiești viața. Comunicarea e de bază în cuplu, iar finanțele reprezintă un bun prilej pentru a o exersa. Așezați-vă și discutați cu calm despre:

  • După ce valori vă ghidați în viață?
  • Ce priorități are fiecare pe termen scurt și lung? 
  • Care sunt preferințele în materie de timp liber și pasiuni? 
  • Ce obiceiuri de consum are fiecare? 

Poate o persoană este mai înclinată să economisească, în timp ce cealaltă preferă să cheltuiască mai mult și să aloce sume mai mari de bani pentru un hobby, de exemplu. Dacă fiecare dintre cei doi parteneri ține evidența veniturilor și cheltuielilor, va fi cu atât mai simplu să identificați obiceiurile și prioritățile fiecăruia.

Este important să-l asculți pe celălalt fără să-l judeci sau să-i reproșezi agresiv alegerile pe care le face.

2. Alegeți un sistem de gestionare a finanțelor potrivit pentru voi

Banii la comun sau separat? Conform studiului ING International Survey – Economii 2018, peste jumătate dintre europenii care declară că sunt fericiți în relația lor de cuplu (55%), își pun și finanțele la comun. În România, 76% dintre cupluri își gestionează finanțele în comun, comparativ cu media europeană de 53%. 

Sunt mai multe moduri de organizare a bugetului într-un cuplu, în funcție de stadiul în care se află relația, de venituri sau pur și simplu de preferințele fiecăruia. 

  • De exemplu, există posibilitatea ca fiecare să-și administreze separat veniturile, iar cheltuielile comune (întreținere, curent electric, mâncare etc.) să fie plătite 50-50. 
  • O altă opțiune este ca banii să fie puși la comun, iar de acolo să fie cheltuiți (este bine însă ca fiecare să-și păstreze o anumită sumă de bani lunară pe care să o folosească așa cum dorește). 

Vorbiți despre cum vă gestionați banii în diferite situații, de la cheltuielile curente și cumpărăturile mici, până la achizițiile semnificative. Cine plătește pentru o mașină nouă? Dar pentru un aparat de cafea ce va folosit doar de unul dintre voi? Dacă aveți copii sau plănuiți să aveți, veți lua în calcul banii pentru creșterea și educația lor. 

Discutați împreună despre ce opțiune vi se potrivește cel mai bine. Puteți chiar testa mai multe variante, pe rând, ca să alegeți versiunea câștigătoare. Asigurați-vă însă că raportul între susținere reciprocă și independență în cuplu, din punct de vedere financiar, este mulțumitor pentru ambii parteneri.

3. Stabiliți-vă împreună și obiective comune 

Pe lângă pasiunile și obiectivele personale, propuneți-vă să creați experiențe comune pentru cuplu, ca o investiție în relație. Foarte probabil, cele mai multe dintre acestea vor necesita un buget, la care puteți contribui fiecare. Poate vreți să vă cumpărați o casă, vă propuneți să plecați împreună într-o excursie sau pur și simplu aveți nevoie de un frigider mai bun. 

Luați în calcul să deschideți un cont comun de economii și un fond de urgență, de exemplu. Desigur, fiecare poate avea și separat bani puși deoparte și este preferabil ca partenerul să știe acest lucru, încrederea și transparența fiind importante în viața de cuplu.

4. Vorbiți periodic despre finanțele cuplului 

Obiectivele și prioritățile cuiva se pot schimba în timp. La fel și veniturile sau cheltuielile. Faptul că ați vorbit la un moment dat despre finanțe în cuplul vostru nu înseamnă că totul va merge de la sine pe termen nelimitat. Dați-vă o „întâlnire” financiară, din când în când (de exemplu, o dată pe lună), unde să discutați despre situația banilor în cuplu și să faceți o evaluare a obiectivelor voastre comune.

5. Fiți sinceri

Știai că există și infidelitate... financiară? Se referă la a ascunde celuilalt anumite datorii sau cheltuieli pe care le faci, de obicei din teama că te va judeca sau se va supăra. În timp, poate eroda încrederea în cuplu, așa că vorbește deschis cu partenerul/ partenera despre prioritățile și pasiunile voastre și cum vede fiecare bugetul. Atunci când apar diferențe de perspectivă, concentrați-vă pe a găsi soluții, nu pe a fi cel/ cea care „are dreptate”.

Dacă vrei să te bucuri de sănătate financiară (și) în cuplu, te așteptăm la cursul online Banometru și la webinariile gratuite pe care le organizăm periodic. Urmărește pagina de Facebook Banometru www.facebook.com/banometru  pentru a fi la curent cu noutățile!