Ziua în care închizi buclele. 5 pași pentru o mai bună organizare

Poate ai pe cap o mulțime de situații de rezolvat, drumuri urgente de făcut și alte mărunțișuri diverse. Toate astea se amestecă și îți apar în minte fix când vrei să adormi sau când ți-ai propus în sfârșit să te relaxezi. Poate îți amintești de vreun mail pe care nu l-ai trimis sau uiți mereu să dai indexul la energie electrică...

Dacă nu știi de unde s-o apuci și ce să faci mai întâi, acest articol este pentru tine!

Adesea, avem tendința să amânăm unele activități deoarece credem că sunt complicate, ne vor lua mult timp sau nu știm cum să le abordăm. Partea negativă este că ele rămân acolo, rulând în fundal și ne consumă din energie. Plus că nu își găsesc soluționarea de la sine.

Dar există și o parte bună: după ce trecem la treabă și facem primii pași, s-ar putea să constatăm cu ușurare că le-am dat gata rapid, fără prea mari controverse. Iar satisfacția este enormă!

O idee pentru a ne motiva să acționăm și să tratăm problemele care ne tot roiesc prin minte este să ne planificăm periodic Ziua de închis bucle. Mai exact, o zi în care terminăm lucrurile amânate și ne eliberăm de stres.

Ce beneficii îți aduce Ziua de închis buclele?

  • Scapi de aglomerația mentală și te simți mai relaxat(ă).
  • Obții motivație pentru a duce la bun sfârșit și alte sarcini.
  • Nu riști să omiți lucruri importante, cum ar fi plata unor taxe sau impozite.
  • Îți dă un impuls să te apuci de ce ai de făcut. 
  • Devii mai eficient(ă) și reușești să bifezi obiectivele stabilite.
  • Ai deja un timp special alocat, deci nu mai trebuie să găsești „momentul potrivit”.

Cum planifici Ziua în care închizi buclele?

1. Fă o listă și scrie absolut toate lucrurile care “îți stau pe cap”. Câteva exemple: cadouri de cumpărat, idei de proiecte creative, să faci curățenie în sertarul din dormitor, să dai un telefon fostei colege, să-ți creezi un profil de LinkedIn, să-ți faci bugetul, să începi un fond de economisire, să-ți schimb parolele de la diferite conturi, să vinzi din hainele nepurtate, să-ți refaci CV-ul etc. 

Unele dintre ele s-ar putea să fie mai complexe și să nu poată fi rezolvate într-o zi. În acest caz, împarte-le în pași mici și propune-ți să le bifezi pe rând. De exemplu, dacă ai de depus o declarație la ANAF care nu știi cum se completează, poți să începe prin a întreba prieteni/ cunoștințe care lucrează în domeniu sau poți căuta pe Internet tutoriale. Urmează completarea propriu-zisă, verificarea, iar apoi depunerea.

2. Stabilește ziua de închis bucle. Poate fi în weekend sau oricând ai ceva timp liber. Poți începe chiar și cu 2-3 ore, dacă o zi ți se pare prea mult. Însă nu uita să treci acest interval în calendarul tău și să-l tratezi ca pe o întâlnire importantă.

3. Alege sarcinile pe care le vei parcurge. Din lista pe care ai făcut-o la început, care sunt punctele mai urgente și importante? Alege 3-5 dintre ele sau, dacă vrei să spargi gheața și să prinzi curaj, ia startul cu punctele ușor de îndeplinit. Nu mai rămâne decât să te prezinți la treabă în ziua cu pricina și să rezolvi ce ți-ai propus.

4. Pentru viitor, găsește un sistem de notare a ideilor și activităților de făcut, unde să le poți grupa pe categorii, cum ar fi: lucruri de cumpărat, idei de cadouri pentru prieteni, plata unor taxe și impozite, inspirație pentru diferite proiecte de casă, concediu etc. Nu e musai ca aceste categorii să rămână bătute în cuie, le poți modifica pe parcurs. Însă a avea un sistem unic de organizare îți economisește timpul, pentru că nu va mai trebui să cauți în X aplicații.

Nu trebuie să fie ceva complicat, ci pur și simplu un loc la îndemână care să-ți permită să ai totul aranjat: o agendă, un caiet, un Excel sau o aplicație pe mobil/ desktop, cum sunt Google Keep, Evernote, Simplenote, Trello, Notion (unele dintre ele îmbină luarea de notițe cu gestionarea mai multor proiecte). *Evită bilețelele; chiar dacă arată simpatic, de obicei sunt mai greu de ordonat și se pierd ușor.

5. Deleagă. Aici nu ne referim la a ceda din sarcinile tale persoanelor din jur (deși și asta poate fi o idee bună), ci la automatizări. Setează-ți notificări, ca să nu mai trebuiască să ții minte totul (pentru când ai de plătit asigurarea, de dus câinele la veterinar etc.), apelează la debit direct pentru plata facturilor sau automatizează-ți economiile lunare. 

Ține minte că nu există un sistem de organizare universal, care să funcționeze pentru toată lumea. Avem priorități, pasiuni, planuri și stiluri de viață diferite, așa că e important să testezi mai multe variante și să vezi ce se potrivește în cazul tău. Succes!



img
img

Abonează-te la newsletter-ul comunității Banometru și ai acces la informații și resurse utile, care îți îmbogățesc percepția despre bani și te ajută în viața de zi cu zi.

Introdu mai jos adresa ta de e-mail pe care o vom prelucra conform detaliilor de aici.