Carmen Costescu

Carmen Costescu

 

Povestește-ne pe scurt despre tine și la ce te pricepi

Mai mult de 25 de ani am lucrat în domeniul financiar, pornind de la 18 ani cu scrierea de mână a facturilor la primele job-uri și continuând în facultate cu un job permanent și unul-două proiecte în paralel ori de câte ori aveam ocazia. Experiența profesională în domeniul financiar și-a pus amprenta în viața personală și disciplina de a ține evidența veniturilor și a cheltuielilor m-a ajutat să înțeleg că pot cheltui cel mult cât câștig. În urmă cu 11 ani am ales ca experiențele și cunoștințele acumulate să le pot oferi și am decis să devin trainer. Lucrez în prezent ca trainer la o companie multinațională, îmi place mult ce fac, iar coachingul este modul în care susțin dezvoltarea personală a colegilor.

Când ai început să fii interesat de sănătatea financiară?

După o experiență personală 😊 Era o perioadă când câștigam bine, fără un plan B...etc am ales sa iau un credit de nevoi personale în franci elvețieni. Daca ar fi fost sa analizez pregătirea și experiența profesională aveam toate cunoștințele să depășesc momentele care urmau să vină, cu toate acestea viața bate filmul. Am primit din plin lecțiile, le-am înțeles și acela a fost momentul în care am conștientizat că sănătatea financiară nu este doar despre debit și credit, balanțe și raportări, ci și despre alegeri, emoții....

Cum ai depășit un moment financiar dificil și ce rol a jucat Banometru în acest proces? (dacă a jucat)

L-am cunoscut pe Cornel când cochetam cu ideea de antreprenoriat. A reușit performanța de a-mi „spulbera” visul de antreprenor ratat. Apoi a apărut Banometru, unde același Cornel mi-a ghidat privirea către abilitățile pe care le dețin, mi-a oferit încredere că pot și că am resurse pentru a depăși orice obstacol. Am reușit să am o viziune clară pe ce sau cât îmi vând timpul. Am înțeles că puterea stă în ceea ce știu să fac.

Ce înseamnă coachingul financiar pentru tine?

Aud des vorbindu-se despre vis, obiectiv, țintă... și pare că le are toată lumea, însă punerea în practică lipsește. Acțiunile acelea mici și constante. Este ca atunci când ești preocupat de sănătatea și imaginea ta și decizi că un antrenor personal te ajută să slăbești, să înțelegi relația ta cu mâncarea sau exercițiile fizice, apoi te încurajează să iți urmărești obiectivul. La fel e și în coaching financiar, prin înțelegerea situației clientului, fără judecăți și cu încredere că se poate schimba starea actuală cu cea dorită, prin disciplină.

Cum susții oamenii pentru care ești coach?  

Ascult povestea fiecăruia, pun întrebări care să ajute la schimbări pe care ei aleg să le facă pentru îndeplinirea obiectivului. Le ofer timp și spațiu astfel încât ei să se simtă ascultați, încurajați, nejudecați. Le ofer exemple care sa le aducă claritate și sens pentru deciziile pe care le iau.

Cum te încarci cu energie? Ce îți aduce bucurie?

Familia și prietenii sunt cei care mă încarcă cu energie și bucurie. Ador să dansez, să citesc pe malul mării, să mă joc cu cele două cățelușe pe care le-am luat de pe stradă. Bucurie înseamnă seară de vară pe terasă când împărtășim cele de peste zi la un pahar de vin.

Care sunt superputerile tale?

Planific in detaliu, fac lucruri dificile sau mai puțin plăcute, dar importante pentru atingerea scopului și mă bucur de fiecare mică victorie, știind ca sunt cu un pas mai aproape de țelul meu.

Sunt o persoana creativă și asta mă ajută să găsesc soluții pe care unii nu le văd.

Toleranța – găsesc răbdare și înțelegere pentru multe situații.

Trei recomandări pentru cineva care vrea să aibă o relație mai bună cu banii

Să aibă încredere în sine și în faptul ca orice problemă are cel puțin o soluție.

Să aibă claritate – dacă știe ce vrea să schimbe și face lucruri concrete pentru obiectivul său, va reuși.

Să fie disciplinat - să știe care este situația actuală și cum o poate optimiza, astfel încât să se asigure că toate nevoile actuale și viitoare vor fi acoperite. Aceasta presupune să își întocmească bugetul lunar pentru a putea prioritiza cheltuielile importante, fără să omită nevoile actuale și viitoare.

 

 

 

 

img
img

Abonează-te la newsletter-ul comunității Banometru și ai acces la informații și resurse utile, care îți îmbogățesc percepția despre bani și te ajută în viața de zi cu zi.

Introdu mai jos adresa ta de e-mail pe care o vom prelucra conform detaliilor de aici.